'Таке відбувається регулярно': правозахисник прокоментував катування в'язнів на Полтавщині

Катування ув'язнених – це регулярна практика деяких колоній, розповів в коментарі УНІАН Олександр Павліченко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Так він прокоментував знущання та побиття службовцями ув'язнених Держустанови "Божковська виправна колонія (№16)" у Полтавській області.

"Це в чистому вигляді катування. І це не поодинока практика, це відбувається у низці колоній. Наприклад, усім відома "Бердянська виправна колонія (№ 77)", я там був не раз і там ця жорстока поведінка до засуджених так само була нормою і стандартом. Це працює наступним чином – коли особа прибуває до місця відбування покарання, вона має своє бачення. Багато з цих людей можуть бути неодноразово засуджені. І деякі колонії застосовують жорсткі моделі поведінки, аби поламати будь-який можливий спротив", – пояснив Павліченко. 

Відео дня

За словами правозахисника, про ситуацію в "Божковській виправній колонії" було відомо ще пів року тому. Однак, правоохоронці збирали необхідні докази, аби покарати винних. 

"Це не нова інформація, ця справа ведеться вже досить давно, понад пів року. Весь цей час відбувався процес, збиралися конкретні докази, щоб обвинувачення могло висунути обґрунтоване звинувачення відповідним особам. І зараз ми отримали перший результат з оприлюдненням цього відео. Але за цей час керівник, який, на мою думку має бути притягнутий до відповідальності, він вже звільнився", – говорить Павліченко. 

Правозахисник також пояснив, що велика кількість таких випадків не фіксується на камеру. 

"Щоб злочинець документував факт вчинення власного злочину – це треба ще мати такий рівень розуміння… Є жорсткі колонії, які відрізняються такою формою ставлення до засуджених", – зазначив Павліченко.

Він також пояснив, яким чином держава може боротися з подібними ситуаціями. За його словами, є кілька інструментів.

"По-перше, у нас існують такі національні превентивні механізми, які спрямовані на запобігання такого поводження. Крім того, потрібно робити все, аби виконавці такого поводження ставали відомими. Також, є питання до правоохоронних органів, які проводять нагляд за умовами в місці відбування покарання. Вони неодноразово були там, однак жодним чином не реагували на порушення. Ще важливо, що ув'язнені мають самі звертатися до правозахисних організацій. До речі, у цьому випадку саме останній механізм спрацював, оскільки поширене відео відправили одній із таких організацій", – пояснює Павліченко. 

Правозахисник також додає, що ці правові методи здебільшого вирішують більшість конфліктних ситуацій. Однак у деяких колоніях не звертаються до них, оскільки є "значно простіші методи". 

"А найгірше те, що воно ще є інституціоналізованим. Тобто такі дії здійснюються із прямої вказівки керівництва колонії, яке не те що знає про це, воно віддає наказ. Воно, скажімо так, санкціонує таку політику", – підсумовує Павліченко. 

Катування ув'язнених у "Божковській виправній колонії (№16)": що відомо

Напередодні працівники ДБР викрили службовців виправної колонії на Полтавщині, які знущались та били ув’язнених. Згодом також було опубліковане відео побиття ув'язнених. Задокументовано факт катування у лютому 2022 року засудженого упродовж майже однієї години. Все це супроводжувалося постійним психологічним тиском. Наразі службовцям оголошено про підозру.

Вас також можуть зацікавити новини: