Мецгеру оголосили вирок у справі нападу на журналістів в «Укрексімбанку» / фото ua.depositphotos.com

Голосіївський районний суд Києва визнав винуватими екс-голову правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, екс-директора департаменту банківської безпеки банку Ігоря Тельбізова та екс-начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова у справі про напад на журналістів проекту "Схеми". Суддя призначив Мецгеру мізерний штраф у розмірі 3400 гривень за напад без позбавлення права займати певні посади. А його посібникам - Тельбізову, і Осіпову - суд призначив ще смішніший штраф - по 1700 гривень кожному.

Про це із судової зали повідомляють журналісти Радіо Свобода.

Суддя Голосіївського районного суду Києва Микола Дідик зачитав вирок, згідно з яким Євгена Мецгера визнали винуватим за ч.1 та ч.3 статті 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища") та визначили покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права займати певні посади", - наголошують журналісти.

Також суд визнав винними колишнього директора департаменту банківської безпеки установи Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки "Укрексімбанку" Олега Осіпова, призначивши кожному з них штраф у розмірі 1700 гривень. Як і Мецгера, обох визнали винними за ч. 1 та ч. 2 статті 171, а також ч. 1 статті 126 ("Побої та мордування") Кримінального кодексу.

"Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо, як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватись. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи і будемо приймати рішення подавати чи не подавати (апеляцію)", — прокоментував Мецгер рішення у коментарі.

Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, зазначив, що вирок відповідає поданню прокуратури. Він додав, що "не дуже задоволений" рішенням суду.

"Ми запитували, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади. Нам повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури. Я хочу відзначити, що ми не дуже задоволені діями прокуратури в цій кримінальній справі. Бо десь із кінця жовтня було очевидно, що прокуратура не зацікавлена в нормальному розслідуванні", - пояснив він.

"Укрексімбанк" і інцидент з журналістами "Схем"

4 жовтня під час інтерв'ю голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера журналістам програми "Схеми" стався інцидент: банкіру не сподобалося питання журналістів, і Він наказав своїм підлеглим забрати у них апаратуру і стерти частину інтерв'ю, яка вже була записана.

В результаті журналісти залишилися без відеозапису, до того ж їх силою годину утримували в кабінеті голови правління банку.

6 жовтня за зверненням журналістів поліція відкрила провадження за ч.3 ст. 171 Кримінального кодексу (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Пізніше журналісти змогли відновити відеозапис інтерв'ю, а Мецгера тимчасово відсторонили від здійснення повноважень голови правління "Укрексімбанку".

11 жовтня Мецгер заявив про звільнення з посади голови правління банку.

Мецгеру і Пікалову вручили підозри за частинами 1 і 3 статті ККУ про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та у незаконному позбавленні волі людини (ст. 146). Третім підозрюваним у справі є директору департаменту банківської безпеки Ігор Тельбізов – за ч. 1, 3 ст. 171, ч. 1 ст. 126 КК України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень.

11 жовтня Голосіївський райсуд Києва обрав Євгену Мецгеру запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Аналогічний запобіжний захід обрано і заступнику Мецгера Володимиру Пікалову. Термін дії запобіжних заходів для обох підозрюваних – до 5 грудня.

Того ж дня Мецгер заявив, що написав заяву про звільнення з посади голови правління банку.

Пізніше стало відомо, що справу проти Євгена Мецгера й трьох його підлеглих, причетних до нападу на журналістів, передали до суду, не долучивши до матеріалів ключові докази. Відсутність цих доказів ставить під загрозу можливість доведення вини обвинувачених.

Вас також можуть зацікавити новини: