В Києві вранці пролунав вибух у житловому будинку / фото УНІАН

У Дарницькому районі столиці недільний ранок обернулося катастрофою – у житловій дев'ятиповерхівці на вулиці Соломії Крушельницької 1/5 стався вибух газоповітряної суміші. За останніми даними ДСНС, в результаті вибуху загинули троє людей, троє врятовані, евакуйовано 23.

Читайте такожВибух багатоповерхівки у Києві: рятувальники витягли з-під завалів людину

Вибух у Києві

За інформацією ДСНС, вибух газу в Києві пролунав о 10:00 21 червня. У мережі вже гуляє безліч фото і відео, зроблених одразу після інциденту.

Відео дня

Потужним ударом зруйновано кілька поверхів. Люди опинились під уламками, або були заблоковані у власних квартирах.

Рятувальники деблокували трьох осіб, та знайшли одного загиблого.

За свідченнями очевидців, ударна хвиля була настільки сильною, що повибивала вікна в сусідніх житлових будинках. На фото і відео з місця подій можна бачити, що в житловому будинку буквально утворилася діра.

Telegram, Київ Зараз

Вибух зруйнував квартири та сходові перекриття 4,5,6,7 поверхів. Існує небезпека подальшого обвалення конструкції.

Соцмережі

Деякі мешканці через руйнування опинилися заблокованими у  своїх квартирах, не маючи можливості вибратися. Їх порятунком займаються пожежники. Всього було евакуйовано 23 людей. 

фото УНІАН
фото УНІАН

Рятувальники розбирали уламки всю ніч, і зупинили роботу лише тоді, коли виникла загроза обвалу стіни. За інформацією кореспондентів, які працюють на місці подій, під завалами можуть залишатися дві-три людини.

Вибух на Позняках - загиблі

У ДСНС спочатку повідомили про одного загиблого. Пожежники знайшли його тіло під однією з плит, які обрушились. За попередніми даними, загинула літня жінка

Рятувальники продовжують розбирати завали. Не виключено, що кількість жертв буде рости. Всього у зруйнованій частині будинку проживало близько 100 людей. Близько сотні людей зі зруйнованого будинку доведеться відселяти.

Станом на 7 ранку 22 квітня рятувальники знайшли на місці вибуху житлового будинку на Позняках тіла трьох загиблих. П’ятеро людей травмовано.

Вибух на Позняках - версії

Одразу після інциденту в ДСНС заявили, що в будинку вибухнула газоповітряна суміш. Мешканка будинку розповіла журналістам, що запах газу в будинку відчувався ще у вівторок. За непідтвердженою інформацією, минулого тижня у будинку проводились роботи з системою газопостачання.

У компанії «Київгаз» підтвердили, що напередодні проводили в будинку повірку лічильників. Перевірка проводиться раз на 8 років: лічильники знімаються для того, щоб перевірити наскільки вони справні, на місце лічильника ставиться заглушка, далі йде перевірка на витоку газу. На момент перебування працівників газової компанії в будинку запаху газу не було, стверджує представник компанії.

Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін заявляє, що серед версій руйнування будинку на Позняках розглядаються, зокрема, як вибух газу, так і вибухового пристрою. 

Голова МВС Аваков заявив, що наразі розглядається дві робочі версії вибуху будинку в Києві - це газ і вибухівка.

Проте, як повідомили в МВС, поліція напередодні проводила обшуки в газорозподільній компанії і всіх комунальних службах, що обслуговували знищений будинок.

Народний депутат від «Слуги народу» Леся Забуранна заявляє, що, за попередньою інформацією правоохоронців, вибух у багатоповерхівці на столичних Позняках стався через заміну лічильників газу на «якийсь неякісний агрегат», який не зумів стримати концентрацію газу.

Допомога постраждалим від вибуху на Позняках

У дворі постраждалого від вибуху будинку розгорнуто оперативний штаб. У наметах поліція опитувала свідків, а також складала списки людей, які мешкають у постраждалому будинку, для з’ясування усіх обставин надзвичайної події та її наслідків. Деякі мешканці будинку перебували у стресовому стані.

Прем'єр Денис Шмигаль пообіцяв, що уряд зробить все можливе для допомоги постраждалим. Попередньо, відселяти зі зруйнованого будинку потрібно буде близько сотні людей.

Київська влада, своєю чергою, поки не коментувала питання про надання компенсації постраждалим від вибуху.

Наразі Мешканці будинку, які напередодні залишилися без даху над головою через вибух, тимчасово заселені в інтернат №12 для дітей з порушеннями розвитку.

Секція 10-поверхового будинку, де стався вибух і в якій знаходиться 40 квартир, відновленню не підлягає. Її будуть демонтувати.

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Леся Забуранна заявила, що Мешканцям зруйнованого вибухом будинку на Позняках у Києві буде компенсована вартість житла та виплачена одноразова матеріальна допомога. За її словами, відбулась робоча нарада за участі голови Київської міськдержадміністрації, уряду, на якій вона також була присутня.

Катастрофа на Позняках викликала дивну реакцію у деяких політиків. Так, скандальний нардеп Микола Тищенко прибув на місце вибуху і для чогось почав роздавати людям цитрусові.