Екс-керівники вимагали гроші у родин засуджених /  фото ua.depositphotos.com

Офіс Генерального прокурора повідомив про затримання колишнього начальника та першого заступника Бердянської виправної колонії №77, яким інкримінують створення і керівництво злочинною організацією, катування ув’язнених виправної установи та вимагання (ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 127, ч. 4 ст. 189 КК України).

За інформацією прокурорів, наразі затриманим повідомлено про підозру. "Колишні керівники колонії створили злочинну організацію. Упродовж 2016-2021 років  її учасники з метою вимагання коштів систематично катували ув’язнених. За вказівкою керівників злочинної організації виконавці застосовували до засуджених різні методи катувань. Вони замотували їх в мокрий матрац і доводили до стану удушення, затискаючи обличчя. Також наносили удари пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, сідницях, відбивали фаланги пальців рук. Наносили удари кулаком в область хребців шиї, від яких потерпілі на мить втрачали координацію або взагалі свідомість... Ще одним видом катувань було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою", - йдеться у повідомленні прокуратури.

Зазначається, що також вони практикували інше жорстоке поводження. При цьому вони вимагали від членів родин потерпілих кошти за уникнення таких катувань. 

Відео дня

"Гроші, як правило, надходили на банківські картки родичів днювальних і старших днювальних. Вони потім їх знімали та готівкою передавали у посилках до колонії", - встановили слідчі.

Звертається увага, що раніше у цьому провадженні притягнуто до відповідальності 5 засуджених, які входили до складу злочинної організації. На виконання вказівок керівництва колонії вони були виконавцями - катували та вимагали кошти в інших ув’язнених.

Історія з катуваннями у колонії на Запоріжжі 

Ще у 2021 році ОГПУ повідомляло, що у Запорізькій області в ході медичного огляду 72 засуджених в Бердянській виправній колонії №77 виявлено численні шкірні захворювання у 29 засуджених, яких почали лікувати лише після втручання прокурора.

Ще раніше, у 2020 році про вимагання грошей та катування ув’язнених у колонії № 77 (Бердянськ) заявив член громадської ради при Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Олег Чуприна.  За його словами, "там на конвеєр поставлено вимагання грошей", засуджених б'ють по п'ятах трубами і вимагають гроші у родичів.

Вас також можуть зацікавити новини: