фото ДСНС

Збитки від стихійного лиха, в тому числі від паводків, включаються в стандартне покриття більшості договорів страхування в Україні.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі української страхової компанії «ІНГО».

«Сьогодні, коли ми говоримо про затоплення, то найчастіше маємо на увазі випадки у багатоквартирних будинках та шкоду, яка йде від сусідів і несправних комунікацій. Проте збитки від стихійного лиха також включаються в стандартне покриття більшості договорів страхування. Це стосується як приватних будинків, так і комерційної нерухомості, об'єктів сільськогосподарського виробництва, промисловості та інших. Як правило, цей ризик входить в перелік комплексу ризиків, від яких захищається об'єкт страхування», - повідомили в компанії.

Відео дня

Зокрема, серед них: пожежа, пошкодження від диму, удар блискавки, стихійні лиха, прорив технологічних трубопроводів, затоплення при пожежогасінні, вибух газу, ємностей, що працюють під тиском, протиправні дії (крадіжка, розбій, грабіж), будівельно-монтажні ризики, наїзду наземного транспортного засобу і навіть падіння пілотованих літальних апаратів та їх уламків.

Говорячи про масштабні паводки на Західній Україні, «ІНГО» відзначили, що страхових виплат за збитками від такого стихійного лиха небагато через невелику кількість застрахованих об'єктів. «На сьогоднішній день ми отримали декілька заяв від власників приватних будинків, по яких зараз відбувається експертна оцінка розміру збитків», - повідомили в компанії.

За даними прес-служби, страхові тарифи, тобто вартість страхування майна від таких ризиків залежить від самого об'єкта, особливостей його конструкції, розташування, цінності. Наприклад, страховий тариф для приватного будинку коливається в межах 0,15 - 0,3%.

Тоді як в корпоративному сегменті вартість залежить в першу чергу від виду діяльності на території страхування, від систем захисту майна і від особливостей страхового покриття (набір ризиків включений, є франшиза, застереження тощо).

Своєю чергою, ризик повені оцінюється за віддаленістю майна від водойм, а також за допомогою прогнозних карт ймовірності повеней, розроблених міжнародними перестраховиками. Так, діапазон тарифів такого страхування коливається в межах 0,04% до 0,4%.

«Маючи страховий захист, власник майна має право на відшкодування шкоди від будь-якого ризику, в тому числі і затоплення, в межах страхової суми договору, яка може коливатися від 250 тис. грн до мільйонів доларів США», - підкреслили в «ІНГО».

У компанії відзначили, що для боротьби з повенями потрібно впроваджувати цілий комплекс заходів на рівні держави, як це відбувається, наприклад, в Європі. В ЄС запроваджена комплексна оцінка ризиків і існують плани щодо мінімізації впливу таких явищ на навколишнє середовище і економіку, в рамках яких проводиться оцінка ризику затоплення і карта можливого розливу. Надалі розробляється план управління ризиками, яка в тому числі включає підготовку інструкцій зі сповіщення населення та їх дій в разі настання повені.

В Україні поки що такі роботи не ведуться або вони носять ситуативний характер. Переважна більшість приватних осіб і підприємців не захищають свої ризики самостійно. Наприклад, це можна робити за допомогою страхування», - відзначили в компанії.

Відзначається, що нарівні з пожежами та кораблетрощами, ризик повеней є одним з найдавніших в історії страхування.

Довідка УНІАН. Страхова компанія «ІНГО» має 25-річний досвід роботи на українському ринку та входить до групи найбільших страхових організацій України за обсягом премій, величиною власних активів та сум страхових відшкодувань.

Компанія має 29 ліцензій на різні види обов'язкового і добровільного страхування, надає страхові послуги корпоративним і роздрібним клієнтам.