Харків. 22 березня. УНІАН. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 19 березня вирішила збільшити відсоток української мови в ефірі телекомпаній.

 

Відповідно до запропонованих змін, загальнонаціональні телекомпанії будуть вказувати у своїх програмних концепціях відсоток програм українською мовою  від 75 до 100, з 1 вересня 2009 року – не менше 80 відсотків, з 1 вересня 2010 року – не менш 85 відсотків.

Відео дня

В особливих умовах ліцензії визначається, що телекомпанії повинні забезпечувати ці квоти також у межах окремих часових відрізків мовлення. У будній лень це 18-24 години, у вихідні й свята – 9-24 години.

Для регіонального мовлення трактування мовної норми закону Про телебачення  і радіомовлення будуть відрізнятися тим, що відсоток української мови від 70 до 100 буде вказуватися залежно від  мовно-етнічних особливостей регіону.

У ліцензіях на мовлення супутникових операторів також мінімальний відсоток україномовних програм буде вказуватися в межах від 75 до 100 відсотків. З 1 вересня 2009 року української мови в ефірі супутникових компаній має бути не менше 80 відсотків, з 1 вересня 2010 року – не менше 85 відсотків.

Окремим пунктом рекомендацій регламентується мова власних програм телекомпаній України. Зокрема  зазначається, що власне виробництво українські канали повинні проводити тільки  державною мовою. Окремим пунктом регламентується мовлення в місцях компактного проживання населення.

Це рішення Нацрада взяла за основу й пообіцяла, що остаточне рішення буде прийнято через тиждень. Крім того, Нацрада розробляє рекомендації щодо визначення мови програм радіокомпаній України.

21 лютого Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів створити спеціальний центральний орган виконавчої влади з питань державної мовної політики.

Нагадаємо, у липні минулого року в Державному комітеті України з телерадіомовлення  заявляли, що на українському телебаченні залишається занадто багато російської мови, практично всі загальнонаціональні телеканали ведуть мовлення російською мовою.

Кореспондент.net