Церковне свято 1 вересня / depositphotos.com

Андрій Стратилат був воєначальником за часів походів проти персів. Ставився до своїх воїнів шанобливо і з любов'ю, заслуживши тим самим довіру солдатів. Стратилат сповідував християнську віру і навчав цьому солдатів, з Божою допомогою виграв багато війни. Із заздрості інші воєначальники донесли імператору, що Стратилат не поклоняється язичницьким богам.

Імператор довго мучив Андрія, змушуючи його зректися віри, але християнин був непохитний. Разом з воїнами його помістили в темницю, але скоро звільнили, завдяки підтримці народу. Після цього Стратилат хрестився сам і хрестив солдатів. Вчинок Андрія розцінили, як втечу і зраду царя. Пізніше його разом з солдатами стратили.

На честь мученика і великого воєначальника відзначається народне свято 1 вересня - Фекла-свекольниця.

Відео дня

Православне свято 1 вересня - день Донської ікони Божої Матері

Дану ікону принесли донські козаки князю Дмитру Івановичу Донському в той час, коли він воював з ханом Мамаєм. Ікона перебувала в його володіннях протягом всієї війни і відома багатьма чудесами. У 1591 році був побудований Донський монастир.

Також сьогодні відзначається день пам'яті мучеників Фекли, Тимофія і Агапія, які постраждали за часів правління імператора Діоклетіана, який влаштовував гоніння на християн.

Прикмети 1 вересня

Прикмети погоди 1 вересня / фото ua.depositphotos.com
  • якою буде погода на Феклу - така і осінь;
  • журавлі відлітають 1 вересня - до ранньої зими;
  • на Феклу туман по полю стелиться - до сніжної і довгої зими.

Хороші сни на 1 вересня - знак того, що ви рухаєтеся в правильному напрямку. Кошмари говорять про те, що потрібно поміняти тактику поведінки.

Що не можна сьогодні робити

  • розповідати про свої плани на майбутнє - не збудеться;
  • скаржитися - зіткнетеся з більш серйозними труднощами;
  • ремонтувати взуття, одяг, пришивати гудзики, якщо збираєтеся в поїздку - втратите здоров'я;
  • заздрити - будете мати потребу в грошах.

Що можна робити 1 вересня

Першого вересня в народі прийнято прибирати, мити вікна, приводити будинок в порядок. Багато господинь готують частування з овочів нового врожаю. На городах прибирають буряк і моркву. Сьогодні можна гадати на горіхах: потрібно покласти на стіл волоський горіх і запитати, звідки з'явиться наречений. В який бік горіх покотиться - звідти і чекати судженого. 

Вас також можуть зацікавити новини: