Цього тижня в Україні похолодає / фото УНІАН

Згідно з даними Погода УНІАН, цього тижня в Україні спаде спека, опадів не очікується.

У понеділок в Україні без опадів. На півдні і сході до +35°, в інших регіонах до +19°...+31°.

Прогноз на 7 вересня / УНІАН

У вівторок майже по всій Україні похолодає. Температура вдень на сході до +31 °.

Відео дня
Прогноз на 8 вересня / УНІАН

У середу, 9 вересня, в Україні без опадів. Найтепліша погода буде на півдні - до + 27 °. В інших регіонах до + 22 ° ... + 25 °.

Прогноз на 9 вересня / УНІАН

У четвер в західних областях місцями пройдуть дощі. Вночі по країні температура +8°...+17°, вдень до +29°.

Прогноз на 10 вересня / УНІАН

У п'ятницю в Україні без опадів. Днем на сході до +29°, в інших регіонах до +28°.

Прогноз на 11 вересня / УНІАН

12 і 13 вересня в Україні без опадів. У суботу вночі прохолодніше буде на сході - до +10°, на решті території +11°... +14°. Вдень температура по країні +22°... +26 °. У неділю вночі на заході температура до +9 °, вдень в Україні від +21° до +29°.

Прогноз на 12 вересня / УНІАН
Прогноз на 13 вересня / УНІАН

Народний прогноз погоди в Україні

7 вересня - Ап. Варфоломія і Тита. Прийшов Варфоломій - жито на зиму сій. Суша на Варфоломія - гострої зими є надія. За старих часів говорили: "Святий Тит останній гриб ростить!". За народними прикметами, якщо протягом літа грибів було багато, то зима буде довга. У ці дні починають косити овес, закінчують збір груш, приступають до збору горобини, рясно поливають садову суницю.

Читайте такожУ західніх областях України оголосили штормове попередження на 7 вересня

8 вересня - Адріана і Наталії, мучеників. Адріан толокно місить, Наталя млинці пече. Ранок в цей день холодний - до ранньої і холодної зими. У цей день потрібно збирати горобину і калину. Хороший урожай горобини - до морозу.

9 вересня - преподобного Пимена, рябинник. Багато горобини вродило 9 вересня - осінь похмурою буде, а взимку можливі сильні холоди. Гроза 9 вересня віщує теплу осінь.

10 вересня - преподобного Мойсея, Мусія. До цього часу закінчили сівбу озимої пшениці, починали збір осінніх сортів яблук і слив. У цей день хліб забирається в скирти, йде нагальний вивезення снопів перед настанням вересневого негоди. Починається дубовий листопад. Якщо ж листя ще міцно тримається, то зима буде люта.

11 вересня - Іоанна Хрестителя, усікновення голови. Івана Головосік. На Іоанна Предтечі не рубають капусту, не зрізають мак, не копають картоплю, не рвуть яблука, не беруть в руки косу, сокиру, лопату. На Івана Пісного, як і на Івана Купала, збирали цілющі рослини, але вже не трави і квіти, а коріння. Їх потім настоювали на міцній горілці і лікувалися протягом року. Іван пісний - осені батько хрещений. Це період останніх гроз. На Іоанна Предтечі гримить грім - на довгу і теплу весну. На Іоанна Хрестителя журавлі потягнулися на південь - до ранньої зими.

12 вересня - святих Олександра, Івана; Павла. У народному календарі 12 вересня - день Івана Постника. Іван Пісний прийшов, літо червоне забрав. Іван Пісний - осені батько хрещений. На Івана Пісного збирай коріння виросли. Іоанн Предтеча жене птаха за море далеко. З Івана-поста мужик осінь зустрічає, баба своє літо починає. Примічали: якщо журавлі на Київ полетіли - чекай ранньої зими. Якщо птицi 12 вересня кружляють високо і не хочуть відлітати, то осінь буде теплою, сухою і тривалою.

13 вересня - Положення пояса Пресвятої Богородиці. У народному календарі 13 вересня - Купріянов день або Журавлине віче. Журавлі в цей день збираються на болоті "домовленість тримати, яким шляхом-дорогою на теплі води летіти". З Купріянова дня починали збирати журавлину. До цього дня журавлину не збирали, тому що не можна було турбувати птахів, які кланялися ягоді - Журавці (журавлині) перед відльотом у вирій.

Погода в Україні