Луценко розповів про "війну" між НАБУ і САП / фото УНІАН

Генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що підписав дозвіл на встановлення прослушки одного з працівників САП в рамках кримінальної справи, яку веде НАБУ і кримська прокуратура. Разом з тим, на його думку досягти результатів не вдалося через непрофесійні дії оперативних співробітників НАБУ.

Про це заявив Генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу, після засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони, коментуючи конфлікт НАБУ і САП, передає Цензор.НЕТ.

Читайте такожЛуценко заявив, що особисто санкціонував обидва випадки прослуховування працівників САП

Відео дня

"Даний сектор правоохоронної системи перебуває у надзвичайній ситуації. Хочу нагадати, що насправді у нас є дві групи правоохоронних структур: ГПУ, яка координує діяльність поліції, СБУ і фіскалів, а також абсолютно незалежні від нас, автономні САП і НАБУ. За мною закон залишив покарання корупціонерів категорії "Б" знизу до заступника губернатора, за ними - абсолютна монополія на покарання корупціонерів категорії "А" від губернатора і вище. На цей момент, за півтори роки ми маємо 2200 вироків щодо корупції, не затриманих, там більше 10 тисяч, не переданих до суду, там більше 6 тисяч, а вироків... Маємо повернення (до бюджету) понад 60 млрд за ці півтори роки. Такі ж питання я ставив на звіті САП і НАБУ", - зазначив він.

"На жаль, замість такого чесного діалогу, в тому числі з'ясування причин, керівництво НАБУ обрало війни з усіма, хто ставить незручні запитання, відкриття кримінальних проваджень щодо всіх, хто не сподобався керівництву. Це почалося з НАЗК, МВС, СБУ, ГПУ, а тепер вже і САП. Те, що відкриваються кримінальні провадження це нормально. У нашій країні недоторканних не повинно бути. Я до цього ставлюся спокійно, погано ставлюся до пропаганди, яку розгортають ще до пред'явлення підозри проти того чи іншого посадовця. Знову ж таки, ми живемо в специфічні часи, можливо, це теж добре для атмосфери нетерпимості щодо корупції. Але погано через те, що немає результатів, тому що керівник САП і керівник НАБУ взагалі між собою не спілкуються. Більш того, ведуть очну і заочну війну між собою", - додав Луценко.

"Я, як і обіцяв, намагаюся допомагати будь-кому з них, якщо вони офіційно звертаються до нас. Обидва випадки прослуховування працівників САП були санкціоновані Генеральною прокуратурою України, мною особисто. Коли пан Ситник запевняв, що у нього є певні матеріали про можливу корупцію або керівника САП, або працівника САП, я принципово ставлю підпис, дозволяючи йому це довести законним способом, в тому числі і за допомогою прослушки", - заявив Луценко.

"Мною було санкціоновано, потім судом надано дозвіл на ведення негласних слідчих дій щодо одного з працівників САП в рамках кримінальної справи, яку веде НАБУ і кримська прокуратура", - додав він.

"На жаль, в обох випадках бездарна діяльність оперативних працівників привела до незначного результату", - зазначив він.

"У двох випадках, коли наш дозвіл і санкція суду були надані для прослуховування САП, оперативні працівники НАБУ, м'яко кажучи, були не на висоті. Серед білого дня тягнути котушку для забезпечення оперативно технічних заходів, на моїй пам'яті, навіть у поліції у віддалених гірських районах не спадало на думку", - додав Генпрокурор.

Читайте такожЛуценко заявивши, що Ситник не демонструє результатів роботи на посаді директора НАБУ

"Діяльність детективів під прикриттям за останній рік, після справи Розенблата, немає жодного повідомлення, яке мало хоч якийсь результат. Діяльність всіх слідчих підрозділів, не під прикриттям, зводиться до оголошення підозри у незаконному збагаченні. Мені здається, ви свідки самознищення цієї системи. Очевидно, що ситуація критична, тому що весь світ критикує Україну, всі українці критикують владу за відсутність результатів у протидії високопосадової корупції. ... Через особисті війни цих результатів немає, я так бачу, що і не буде", - констатував Луценко.

"З моєї точки зору, є два шляхи: або самостійне рішення двох сторін, або негайний початок активної роботи аудиту, його укладення та прийняття об'єктивного рішення, хто з двох високих керівників САП і НАБУ зриває результативність своєї роботи", - резюмував Луценко.