Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі заявляють, що розраховують на швидкий запуск роботи Вищого антикорупційного суду в Україні.

Про це йдеться у спільній заяві Євросоюзу та України за підсумками проведення п'ятого засідання Ради асоціації сьогодні у Брюсселі.

"Рада асоціації погодилася з потребою введення в дію, без жодних подальших затримок, повністю функціональної та ефективної системи перевірки електронних декларацій та скасування зобов’язання подавати майнові декларації для антикорупційних активістів. Рада асоціації підкреслила, що громадянське суспільство відіграє ключову роль у боротьбі з корупцією", - сказано у заяві.

Відео дня

"Україна та ЄС погодилися з потребою продовжувати докладати важливі зусилля у боротьбі з корупцією, нагадали про важливість здійснюваних реформ та взяли до уваги вже зроблені у цій сфері кроки, і зокрема створення нових законодавчих та інституційних механізмів для боротьби з корупцією в Україні", - зазначається у документі.

Читайте такожПрезидент сподівається, що Антикорупційний суд буде створено до лютого

У заяві також йдеться про те, що Україна та ЄС погодилися з важливістю забезпечення незалежності, ефективності та стійкості нової спеціалізованої антикорупційної інституційної бази. Рада асоціації привітала зусилля з метою створення Вищого антикорупційного суду і розраховує на швидке та своєчасне практичне введення його у дію з метою формування судової практики вироків. "Процес відбору суддів має бути незалежним, прозорим та враховувати особисті якості", - наголошується у заяві.

Крім того, Рада асоціації привітала роботу Національного антикорупційного бюро України та знову підтвердила, що всі антикорупційні інституції повинні здійснювати свою роботу вільно, без невиправданого впливу.

Також були відзначені важливість незалежності і довіри до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, необхідність продовження реформи Генеральної прокуратури.

Разом з тим Рада асоціації визнала зусилля української влади у впровадженні реформи системи юстиції, включаючи запуск нового Верховного суду.

"Обидві сторони погодились з важливістю продовження поточних реформ у цій сфері з метою забезпечення ефективності, незалежності та прозорості судової системи", - йдеться у заяві.