Чорновіл: В Гаазі розслідується не справа про окупацію, а про порушення прав людини проти кримсько-татарського народу / УНІАН

Те, що Міжнародний суд в Гаазі визначив анексію Криму як «міжнародний військовий конфлікт» вкрай важливо для України і жителів півострова.

Таку думку висловив політичний аналітик, експерт з питань міжнародної політики, екс-депутат Тарас Чорновіл під час чату на Главреде.

"Справа в тому, що стосовно Криму в Гаазі не розслідується справа про вторгнення і окупацію, а про порушення прав людини проти кримсько-татарського народу, яке кваліфікується як таке, що має ознаки вчинення геноциду. Але в ході розслідування і судового процесу суд формує свою позицію щодо пов'язаних з цією справою фактів. Саме таким чином і була визначена юридична кваліфікація вторгнення на півострів", – пояснив Чорновіл.

Відео дня

Читайте такожРосія несе повну відповідальність за порушення прав людини на Донбасі та в Криму – Порошенко

Він нагадав, що Росія спочатку довго заявляла, що це "кримська самооборона у формі і зі зброєю, які купила у воєнторзі".

"Але потім своїх пропагандистів підвів сам Путін, прямо визнавши, що "вони там були". І була ця окупаційна сволота ще до так званого референдуму. І медаль з дуже цікавою датою може бути належним доказом", – зазначив екс-нардеп.

Він вважає, що вищевказане визначення Міжнародного суду ООН в Гаазі не варто переоцінювати:

"Воно свідчить, що ні в кого вже немає сумнівів, що ж там сталося. Але саме в цьому суді розглядають тільки акт геноциду проти кримських татар, а не ведення агресивної незаконної і неоголошеної війни з повним порушенням усіх норм міжнародних конвенцій. Такі справи розглядають – у міжнародному трибуналі. На жаль, його час ще не настав. Але прийде, точно прийде. І тоді визначення, дане міжнародним судом, трошки спростить роботу прокурорам".

Що ж стосується самого розгляду нинішньої справи, то певні правові наслідки все ж є.

Читайте такожДружбі кінець

"Коли відбувається міжнародний збройний конфлікт, і внаслідок цього якісь території займає інша держава, то тут діють Женевські конвенції, які, зокрема, дуже чітко визначають правила поведінки з населенням на окупованих територіях. Що стосується всіх жителів Криму, зокрема кримських татар і українців, то ці конвенції грубо порушені у всіх їхніх пунктах", – резюмував Чорновіл.

Нагадаємо, у щорічній доповіді Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі повідомлялося, що анексія і подальша окупація Криму і Севастополя Росією в 2014 році є міжнародним військовим конфліктом між РФ і Україною.

Таким чином, МКС підтвердив кваліфікацію того, що відбувається на півострові, яка була дана в 2016 році. Відповідно до даної оцінки ситуації в Криму застосовується міжнародне гуманітарне право.