Позитивним моментом, на думку Чорновола, є американський фактор / УНІАН

Політичний аналітик, експерт з питань міжнародної політики, колишній народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що у 2018 році найбільший успіх України у зовнішній політиці - збереження і посилення на Заході політики санкцій проти Росії, а провалом є відсутність алгоритму посилення відносин з Китаєм.

Таку думку він висловив під час чату на Главреде.

"У реальній зовнішній політиці рідко застосовуються категоричні формулювання. Але успіхом цього року можна назвати збереження і посилення політики санкцій проти РФ... Також поглиблення антипутінської коаліції", - зазначив співрозмовник.

Відео дня

Також позитивним моментом, на думку Чорновіла, є американський фактор.

"Морально - велике досягнення визнання в США Голодомору геноцидом українського народу. Це не дрібниці!" - додав екс-депутат.

Читайте такожАналітик назвав головну причину все більш загрозливої поведінки Путіна

Чорновіл підкреслив, що це символіка, на якій побудовані зовнішні відносини.

"Але самий неймовірний тріумф - це ситуація з Томосом і автокефалією. Для України - це питання навіть не століття, а тисячоліття. Для Москви так само, але зі знаком мінус. Фактично, розпочато демонтаж "російського світу". І це, насамперед, не гуманітарна, а міжнародна політика, оскільки там було докладено найбільше зусиль", - підкреслив аналітик.

"Тепер про втрати, негативи, провали. Об'єктивно провалом ще довго будуть завершуватися всі наші зусилля зупинити, стримати «рашистських» агресорів. Можна було зробити більше? При ідеальній допомозі Заходу, можливо, що так. Але підтримка не завжди була такою одностайною і потужною, як хотілося", - сказав експерт.

Читайте такожЕксперт пояснив, що означає рішення Гааги щодо "окупаційної сволоти" в Криму

"А самим? Ну просто згадаємо сусідів нацистської Німеччини з 1937 по 1940 рік. У них теж був провал зовнішньої політики, але й шансів у них тоді не було. А ми досі не впали, не зникли, не здалися, не дали можливості безкарно почати наступальну операцію і ще й общипуємо російського двоголового півня-мутанта, аж пух летить. Тому тут питання провалу не зовсім однозначний. У нас немає успіху в Угорщині, погіршилася ситуація у ряді країн, як Австрія чи Словаччина, але це можна подолати. Погано, що затримуємося з реакцією на зміни в Італії. А головне - досі немає алгоритму посилення відносин з Китаєм", - заявив співрозмовник.