Україна відстоює активну позицію в питанні реформування Ради безпеки ООН / фото ukraineun.org

Голова Постійного представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко наголошує, що Україна виступає за поетапне скасування права вето в Раді безпеки ООН.

Про це посол написав у своїй статті для видання "Дзеркало тижня".

Читайте такожГенасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму

Відео дня

"Важливо віднайти активнішу модель участі ООН у вирішенні тих складних викликів, які постали перед Україною в контексті триваючої російської агресії — в політичному, безпековому та гуманітарному вимірах", - зазначив Єльченко.

Він додав, що Україна відстоює активну позицію в питанні реформування Ради безпеки ООН.

Дипломат переконаний, що кількість держав Східної Європи у цьому органі має бути більшою.

"Наша держава також послідовно виступає за поетапне скасування права вето, що особливо нагально в умовах агресії проти України з боку Росії як одного з постійних членів Ради безпеки", - написав Єльченко.

"Через зловживання РФ правом вето Рада — чи то під час розгляду російсько-українського конфлікту і ситуації навколо збиття малайзійського літака МН17, чи то в питанні Солсбері й ситуації в Сирії — виявляється паралізованою", - наголосив Єльченко.

Посол додав, що коли постійний член Ради безпеки є стороною конфлікту, як РФ в Україні, він має бути обмеженим у можливості застосування права вето з питання, в якому він — зацікавлена сторона.