У Брюсселі пройшло перше в 2019 році засідання Ради НАТО-Росія / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що держави-члени Альянсу закликали Російську Федерацію негайно звільнити захоплених українських моряків та їхні судна.

Про це він сказав на прес-конференції у Брюсселі після першого у 2019 році засідання Ради НАТО-Росія.

Столтенберг сказав, що сьогодні була проведена успішна, корисна та професійна зустріч з російською стороною, на якій були обговорені дві теми - Україна та Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

Відео дня

Генсекретар НАТО зазначив, що стосовно цих двох питань позиції у держав-членів Альянсу і Росії мають принципові розходження.

"Але саме тому так важливо розмовляти, усувати занепокоєння, посилювати передбачуваність та зменшувати ризики", - заявив він.

"З 2014 року Україна завжди була першою темою нашого порядку денного. Ми обговорили загострення напруженості в Азовському морі і довкола нього, а також ситуацію з безпекою на сході України. Союзники чітко заявили, що не визнають і не будуть визнавати незаконну анексію Криму і закликають Росію негайно звільнити моряків і їхні судна, захоплені у листопаді", - наголосив Столтенберг.

Читайте такожУ ЄС обговорять можливість введення санкцій проти Росії через захоплення українських моряків

Він сказав, що на засіданні Ради НАТО-Росія обговорювався інцидент із застосуванням Росією насильства проти українських військово-морських суден.

Як підкреслив Столтенберг, звільнення захоплених українських моряків може стати "найбільш ефективним способом для деескалації та спробою урегулювати загострення напруженості, яку ми бачили в Україні та довкола неї, і особливо у регіоні Чорного моря".

"Союзники також висловились дуже рішуче, що вони підтримують свободу судноплавства і повну повагу до суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи її територіальні води", - заявив Столтенберг.

"Багато союзників висловили свою стурбованість, що поєднання незаконної анексії Криму, спорудження мосту і намагання Росії втручатися і перешкоджати свободі судноплавства в Азовському морі і біля нього створюють нові напруження і нові проблеми", - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій, в тому числі, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.