Росії рано чи пізно доведеться налагоджувати відносини з Україною / фото УНІАН

При президентові РФ Володимирі Путіні Україна і Росія навряд чи подружаться, оскільки нинішня російська влада, швидше за все, не змінить своєї імперської стратегії щодо Києва.

Таку думку висловив російський політолог Дмитро Орєшкін в чаті на "Главреді".

"Не при Путіні. Якщо згадати про усю цю риторику про "братні народи", то ми дійсно близькі. І це треба було примудритися втратити партнера, який 300 років був найбільш близьким і по культурі, і по вірі, і по історії. Треба було примудритися-зробити з такої країни ворога! Тому прокрутити ситуацію буде дуже важко, як і фарш через м'ясорубку назад не прокрутиш. Але час лікує. Путін коли-небудь все одно піде, хтось новий прийде на його місце, і цьому новому лідеру доведеться налагоджувати відносини з Україною", - вважає Орєшкін.

Відео дня

Читайте такожКремль сподівається взяти Україну "тепленькою": експерт оцінив перспективи широкомасштабної війни з РФ

На його думку, Росії рано чи пізно доведеться налагоджувати відносини з Україною, яка "так чи інакше буде самостійною державою".

"Це було б нормально і логічно. Цілком можна було б йти по шляху Британської співдружності націй. Тобто, щоб була суверенна незалежна і шановна Україна, зі своїми правами. У Росії з нею можуть бути якісь конфлікти і скандали з приводу цін на нафту, транзиту газу або ще чогось, але в межах раціонального, в рамках відстоювання інтересів, а не в рамках спроб загнати сусіда під лавку, щоб він тебе слухався", - говорить експерт.

Політолог переконаний, що російському керівництву необхідно "змінити стилістику", так як Кремль, як і раніше, сприймає країни СНД як зону своїх геополітичних інтересів, де всі повинні йому підкорятися і його слухатися", і Путін є втіленням цієї ментальності.

Читайте також"Бачить себе царем": експерт спрогнозував крах Путіна

"Можливо, не відразу після Путіна, а через одного, людина на чолі держави буде змушена приймати реальність такою, яка вона є, і вибудовувати відносини з Україною. Це будуть відносини двох незалежних держав. Не буде такого: у Кремлі тупнули, і Україні тут же взяла під козирок. Це неможливо. Я був би радий, якби в Москві і в Кремлі це зрозуміли раніше. Але досвід показує, що для початку потрібно отримати негативний результат, використавши всі радянські методи: тиск, удушення, позбавлення транзиту, політичні підніжки. І потім, коли стане зрозуміло, що це невигідно для економічного зростання і розвитку власних територій, вдадуться до іншої стилістики", - вважає експерт.

Орєшкін допускає, що відносини між країнами будуть розвиватися приблизно так само, як між Великобританією та Ірландією.

"Напевно, і потім в Україні будуть люди, які не люблять "москалів", а в Росії будуть люди, які не люблять "хохлів". Так завжди було. Однак реальність полягає в тому, що Україна - наш найближчий сусід. Це люди, які говорять близькою мовою, люди, з якими у нас багато схожого в культурі, багато родичів, багато друзів. Я б від душі сподівався, що відносини між народами відновляться. Але станеться це нескоро", - уклав він.