28,8% українців погоджуються з думкою про те, що заборона російських соцмереж є необхідним кроком для захисту держави / фото tsn.ua

Близько половини опитаних українців вважають, що заборона російських телеканалів в Україні є помилкою і призводить лише до обмеження прав громадян.

Про це свідчать передані УНІАН результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Зазначається, що у березні 2019 року у досліджені КМІС респондентам було запропоновано відповісти на кілька питань щодо політики регулювання інформаційної сфери держави. В лютому 2018 року ці ж питання досліджувались в опитувані, що проводив КМІС на замовлення ГО "Детектор медіа" "Протидія російській пропаганді та медіаграмотність". Потім аналогічні запитання були поставлені респондентам в опитуванні КМІС у вересні 2018 року.

Відео дня

Читайте такожУкраїна "глушить" кремлівську пропаганду у 180 населених пунктах на Донбасі - Геращенко

Так, у березні 33,9% опитаних вважали, що в Україні відбувається наступ на свободу слова (цей відсоток лишився таким же, як і у вересні 2018 року), 35,4% - дотримувались протилежної думки, що в Україні занадто багато прокремлівських пропагандистських ЗМІ, а держава й суспільство на це слабко реагують (у вересні цей показник становив 30,2%).

«Значній частині респондентів було важко визначитись зі своєю позицією: близько 28,8% або не змогли вибрати відповідь або відмовились відповідати, хоча відсоток таких респондентів істотно зменшився за останній рік (у лютому 2018 року він складав 37,7%)», - йдеться в результатах дослідження.

Соціологи зауважують, що близько половини опитаних у березні (53,5%) вважають, що заборона російських телеканалів в Україні є помилкою й призводить лише до обмеження прав громадян, і відсоток респондентів, які обирають цю відповідь, поступово зростає з лютого 2018 року: у лютому таких було 43,7%, у вересні - 49,6%.

«Приблизно кожен третій (31,7%) має протилежну думку і вважає, що заборона російських телеканалів в Україні є необхідним кроком для захисту держави. Відсоток тих, хто обирає цей варіант, знизився із 36,6% у лютому 2018 року», - повідомили у КМІС.

Водночас, 14,7% респондентів вагалися із відповіддю або відмовились відповідати на це запитання.

Також зазначається, що 27,7% учасників дослідження у березні висловлювали думку, що заборона окремих артистів і російських фільмів в Україні є необхідним кроком для захисту держави, тоді як 59,6% респондентів назвали таку заборону помилкою, яка обмежує права громадян. Причому, частка тих, хто вважає заборону необхідним кроком, практично не змінилася за рік (у лютому 2018 року було 29,2%), а натомість частка тих, хто вважає заборону помилкою, зросла з 53% у лютому 2018 року. 12,6% респондентів вагалися із відповіддю або відмовились відповідати на це запитання.

Крім того, 28,8% українців погоджуються з думкою про те, що заборона російських соцмереж є необхідним кроком для захисту держави (у лютому 2018 року було 30,2%). Протилежної точки зору, що заборона російських соцмереж є помилкою і призводить лише до обмеження прав громадян, дотримуються близько 53,2% опитаних (причому, відсоток зріс з 45,8% у лютому 2018 року). 17,9% вагалися із відповіддю або відмовились відповідати на це запитання.

«У запитані про доцільність введення квот на українську мову на радіо і ТБ 32,2% учасників вважають такий крок доцільним, 42,2% - ні. Якщо між лютим і вереснем 2018 року підтримка запровадження квот дещо зросла, то в березні 2019 року вона повернулася практично до рівня лютого 2018 року», - констатують соціологи.

Водночас 25,6% респондентів вагалися із відповіддю або відмовились відповідати на це запитання.

*** Київський міжнародний інститут соціології з 28 лютого по 11 березня провів на замовлення клієнта всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, які мешкають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 4,7% для показників близьких до 50%, 4,1% - для показників близьких до 25%, 2,9% - для показників близьких до 10%, 2,1% - для показників близьких до 5%.