Cоюзники глибоко стурбовані зловживаннями правами людини та порушеннями у Криму / фото УНІАН

Північноатлантична рада НАТО закликала Російську Федерацію повернути Україні контроль над окупованим Кримом.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Альянсу.

Читайте такожЗрадник України Аксьонов: в одному лише Криму військ більше, ніж у всієї України

Відео дня

"П'ять років тому Росія застосувала сили проти України, аби незаконно і неправомірно анексувати Крим. Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права та великою проблемою для євроатлантичної безпеки. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо і не будемо визнавати. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні. Ми знову підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та територіальних вод. Крим - це територія України", - наголошується у заяві.

Зазначається, що союзники глибоко стурбовані зловживаннями правами людини та порушеннями, які здійснюються де-факто російською владою в незаконно анексованому Криму проти українців, кримських татар та представників інших місцевих громад.

"Ці порушення включають позасудові страти, викрадення, насильницькі зникнення, насильство, свавільні затримання, арешти та катування. Незважаючи на наказ Міжнародного суду ООН, кримськотатарський орган самоуправління Меджліс, як і раніше, переслідується і заборонений на своїй рідній землі", - наголошують в НАТО.

"Альянс закликає Росію негайно покласти край усім порушенням і зловживанням в незаконно анексованому Криму, звільнити українських політичних в'язнів та заручників і забезпечити організаціям з міжнародного моніторингу доступ до Криму. Будь-які спроби легітимізувати або унормувати незаконну і протиправну анексію Криму мають припинитися, в тому числі автоматичне введення російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до збройних сил Російської Федерації та незаконне проведення російських виборчих кампаній", - сказано у заяві.

Довідка УНІАН. Північноатлантична рада – це найвищий політичний орган, що ухвалює рішення в НАТО. Вона здійснює нагляд за політичним і військовим процесом, пов’язаним з питаннями безпеки, що впливають на Альянс загалом. До складу Ради входить по одному представнику від кожної з держав – членів, які засідають з метою обговорення політики або оперативних питань, що потребують колективних рішень, забезпечуючи форум для широкомасштабних консультацій між державами - членами з усіх аспектів, що впливають на мир і безпеку в їхніх країнах.