Олена Зеркаль / REUTERS

За кілька місяців арбітри ухвалять рішення, чи будуть розглядати по суті подані Україною докази порушення Росією норм міжнародного права.

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль написала у Facebook за підсумками двотижневої роботи команди України під час судових засідань в Гаазі.

"Росія бачить себе переможцем, якого не судять, тому заперечує саму можливість того, що її дії можуть розглядатися судом чи трибуналом. Ми ж вважаємо, що Росія - міжнародний правопорушник, який має бути притягнутий до відповідальності. Через це визнання юрисдикції Судом ООН і Трибуналом з морського права буде перемогою. Для нас і для всього світу", - наголосила Зеркаль.

Відео дня

Також вона зауважила, що на користь РФ грає кожен сумнів і кожна нечіткість. "Міжнародні судові інстанції дуже консервативні у визначенні своєї юрисдикції", - зазначила дипломат.

Читайте такожРосія в Гаазі порівняла проголошення суверенітету України з "референдумом" у Криму - Зеркаль

Як повідомляв УНІАН, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права.

У заяві МЗС наголошувалося, що офіційний Київ готовий довести в арбітражі, що Росія зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Криму морських зонах, в тому числі правом на природні ресурси континентального шельфу.

19 лютого 2018 року Україна надала в Міжнародний трибунал меморандум, що містить виклад всіх обставин, на які спирається позиція України, а також їхнє юридичне обґрунтування.

У травні 2018 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ. З цієї причини у серпні арбітраж вирішив розділити процес на дві складові - юрисдикційну і по суті.

У МЗС вважають необґрунтованими заперечення РФ стосовно юрисдикції арбітражу розглядати позов про порушення Росією Конвенції з морського права.

Слухання у справі щодо порушення Росією прав України як прибережної держави тривали в Гаазі 10-14 червня.

Арбітражний трибунал, створений в рамках Постійного третейського суду відповідно до VII додатку Конвенції ООН з морського права, має до кінця поточного року ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України, поданий проти Російської Федерації через порушення нею прав України як прибережної держави.

Довідка УНІАН. Позов до Міжнародного суду ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму. Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії.

Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Суд вказав, що Росія повинна утриматися від обмеження можливості кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Слухання щодо заперечень Росії стосовно наявності в Суду ООН юрисдикції розглядати позов України проти РФ тривали у Гаазі 3-7 червня.

Міжнародний суд ООН до кінця року має ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України до РФ через порушення двох конвенцій.