За словами Кожем'якіна, 90% членів комітету не підтримають подання президента / УНІАН

У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності склалася суперечлива ситуація щодо президентського проекту постанови про надання згоди на звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час Погоджувальної ради повідомив голова комітету Андрій Кожем’якін.

«Підкомітет, який сьогодні розглядав і розглядає (це питання – УНІАН), і у нас було дуже багато дискусій, - категорично проти того, щоб розглядати це подання на засіданні комітету», - сказав депутат.

Відео дня

Кожем’якін пояснив, що підкомітет посилається на норми законодавства, у яких йдеться про підстави для звільнення генпрокурора.

«Генеральний прокурор звільняється… у зв’язку з поданням заяви – він її не подав», - констатував голова комітету.

Він додав, що також генпрокурора можна звільнити на підставі подання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя.

Читайте такожЗеленський підписав подання про звільнення Луценка - заступник глави АП

Крім того, за словами Кожем’якіна, підставою для звільнення генпрокурора може бути наявність заборгованості зі сплати аліментів.

Так, за словами парламентарія, 90% членів комітету не підтримають подання президента.

«Якщо я його завтра поставлю (на розгляд членів комітету на засіданні – УНІАН), то вони не прийдуть і не буде кворуму. Тобто, у нас патова ситуація», - зазначив Кожем’якін.

За його словами, у президентському поданні не лише не вказано, з яких підстав необхідно звільнити Луценка, відповідно до закону про прокуратуру, але й не вказано, хто доповідатиме з цього питання під час його розгляду на засіданні ВР.

Кожем’якін закликав голів фракцій та комітетів спільно з представником президента в парламенті обговорити, як виходити з цієї колізії.

«Або я пропоную Верховній Раді розглянути це питання, скажімо так, самостійно, без комітету, без розгляду цього подання», - зазначив він.

У відповідь голова парламенту Андрій Парубій висловив думку, що «ми знову йдемо шляхом, коли політична доцільність стає вищою за закон».

«Що стосується генерального прокурора, закон визначає виключний перелік обставин. Жодна з цих обставин у поданні не наведена… Тобто, нормально, професійно комітет мав би відхилити, повернути (подання – УНІАН) і сказати: «Прошу привести у відповідність», - зазначив спікер, і додав, що «поділяє тривогу» Кожем’якіна.

Водночас, за словами Парубія, якщо парламент поверне подання, то скажуть, що народні депутати знову не підтримують ініціативи президента, а якщо ухвалить рішення за поданням, то «зневажать себе як людей, які займаються дотриманням закону, а не порушенням закону».

Він закликав врегулювати цю ситуацію.

Як повідомляв УНІАН, 11 червня у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про надання згоди на звільнення президентом Луценка з посади генпрокурора (№ 10380).

У проекті зазначається, що парламент дає згоду на звільнення Луценка «відповідно до пункту 25 частини першої статті 85 та частини третьої статті 131-1 Конституції України».