Уламки збитого над Донбасом MH17 / REUTERS

Міжнародна спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, має з'ясувати роль нелегітимного так званого "прем'єр-міністра" Криму Сергія Аксьонова у збитті малайзійського літака рейсу MH17.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо оприлюднених результатів розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній МН17.

Читайте такожСБУ оголосила про підозру чотирьом фігурантам справи MH17

Відео дня

"Оприлюднені 19 червня Спільною слідчою групою результати розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній МН17 мають ключове значення, адже дають остаточну відповідь на запитання, звідки смертоносна зброя потрапила на територію України і хто організував цю операцію", - наголосили в МЗС України.

У зв'язку з цим сказано, що були названі основні підозрювані: чинні та колишні співробітники російських спецслужб, і громадянин України, який надавав їм сприяння.

"Слідству доведеться з'ясувати роль т.зв. "прем'єр-міністра Криму" Сергія Аксьонова та інших високопосадовців у організації злочину, а також назвати його безпосередніх виконавців - членів екіпажу БУКа", - йдеться у заяві.

В МЗС нагадали, що судовий розгляд справи щодо основних підозрюваних розпочнеться 9 березня 2020 року в національному суді Королівства Нідерланди.

Також зазначається, що всі важливі правові аспекти, пов'язані із передачею кримінальних проваджень, судового розгляду справи та виконання покарання, врегульовані відповідною угодою між Україною та Нідерландами про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року, укладеною 7 липня 2017 року.

Читайте такожУ Кремлі відмовились відповідати на питання щодо видачі Росією підозрюваних в атаці на МН17

"Зазначена угода створює належне правове підґрунтя для ретельного та правомірного судового розгляду результатів розслідування Спільної слідчої групи, в рамках якої українські правоохоронні органи співпрацюють з правоохоронними органами держав, громадяни яких загинули внаслідок збиття літака", - підкреслюється у повідомленні.

"МЗС звертає увагу на те, що кримінальне переслідування підозрюваних в організації та вчиненні злочинів навколо збиття літака нерозривно пов'язане також і з відповідальністю Росії як держави за грубе порушення низки міжнародно-правових норм. Серед них - положення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка є предметом розгляду справи України проти Росії у Міжнародному Суді ООН", - заявили в МЗС.

"Ми закликаємо РФ визнати свою відповідальність за постачання зброї та співпрацювати зі слідством, як це передбачено резолюцією Ради безпеки ООН 2166 від 17 липня 2014 року", - додали у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 червня, головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" в небі над Донецькою областю влітку 2014 року розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними особами в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.