Українська делегація протестуватиме проти повернення повноважень росіянам/ фото Council of Europe

Виконуюча обов'язки голови комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова заявила, що українська делегація протестуватиме проти повернення повноважень членам російської делегації на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи 25 червня.

Про це вона заявила в інтерв’ю проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Вона нагадала, що шестеро з 11 депутатів зі складу російської делегації в ПАРЄ перебувають під міжнародними санкціями через голосування за введення військ в Україну.

Відео дня

Читайте також"Скоро ви все побачите": нардеп Береза розповів, коли буде реакція України на повернення РФ в ПАРЄ

«Ми будемо відстоювати свою позицію до кінця. Ми будемо протестувати. Як тільки російська делегація буде відновлена в своїх правах, нам брати участь, бути в одному залі з людьми, шість з 11 яких голосували за введення військ в Україну… Я думаю, що сьогодні після того, як українська делегація вичерпає всі свої можливості захисту, згідно зі статутом і регламентом ПАРЄ, ми обов’язково будемо ухвалювати рішення делегації. Це будуть скоординовані дії, про них повідомить голова нашої делегації», – сказала Іонова.

Вона назвала вчорашнє голосування в ПАРЄ «повільним самогубством» асамблеї.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти – 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі асамблеї без виконання жодних умов, які стосуються відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, в тому числі припинення окупації Криму та окремих частин Донбасу.

В МЗС України вважають, що ухвалення делегатами ПАРЄ такої резолюції є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку РФ.