ДБР провело 40 обшуків у чиновників Міноборони у справі про закупівлю неякісних бронежилетів та іншого речового майна для ЗСУ / фото replyua.net

У Міністерстві оборони заявляють про необхідність громадського нагляду за слідчими діями.

Читайте такожУ ДБР назвали причину десятків обшуків у високопосадовців Міноборони

Як повідомили УНІАН в Управлінні комунікацій та преси Міноборони України, про це на брифінгу сказав начальник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України генерал-майор Дмитро Марченко, коментуючи слідчі дії представників Державного бюро розслідувань на території, підпорядкованій його підрозділу.

Відео дня

"Існує необхідність залучення громадськості до здійснення нагляду за слідчими діями", - наголосив він.

За словами Марченка, існує необхідність утворення наглядової ради, до якої входитимуть громадські діячі, народні депутати, волонтери, які здійснюватимуть громадський нагляд за слідчими діями.

Він також зауважив: "У Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України були вилучені оригінали документів, зразки еталонів і всі електронні носії інформації. Це говорить про те, що на сьогоднішній день повністю паралізована робота нашого управління. Ми не можемо видати висновок на проведення торгів, не можемо отримати готову продукцію. Хочу наголосити, що станом на зараз фактично повністю призупинено постачання до Збройних сил України засобів захисту, і наскільки довго це триватиме, нам не відомо".

Як повідомляв УНІАН, 26 червня Державне бюро розслідувань провело 40 обшуків у високопосадовців Міноборони у справі про закупівлю неякісних бронежилетів та іншого речового майна для Збройних сил України.

За словами директора ДБР Романа Труби, слідчі провели 40 обшуків у помешканнях та службових приміщеннях високопосадовців Міноборони і представників комерційних структур.

Труба зауважив, що кримінальне провадження було відкрито ще наприкінці квітня, і до цього часу слідчі збирали докази.

Як сказав Труба, йдеться про закупівлю речового майна для ЗСУ за завищеними цінами. Загальні збитки внаслідок цієї закупівлі, яка відбулася на початку поточного року, склали 100 млн грн.

Окрім того, повідомив він, було закуплено майно неналежної якості, зокрема 20 тис. бронежилетів, перевірка яких показала, що 3 з 5 бронежилетів прострілюються. Також за завищеною ціною було закуплено 100 тис. комплектів військової форми і непридатні для використання намети.

За словами Труби, у ДБР розглядають версію, що до цього злочину причетний один з керівників Міністерства оборони, очільники департаментів Міноборони, суб’єкти приватного права та дослідницькі заклади. Труба наголосив, що посадовці та комерсанти достеменно знали, що майно не відповідає вимогам, проте все одно провели ці закупівлі.

У рамках обшуків вилучено 11 тис. бронежилетів і документацію.

При цьому директор ДБР підкреслив, що справа наразі є фактовою, підозри по ній нікому не вручено. Труба додав, що після проведення низки експертиз, що займе 4-6 місяців, у ДБР визначаться з тим, кому оголошувати підозру.