Відповідальність за незаконне збагачення має бути негайно відновлена / фото УНІАН

Україна та Європейський Союз погодилися, що кримінальна відповідальність за незаконне збагачення повинна бути негайно відновлена.

Про це йдеться у спільній заяві президентів Європейської Ради Дональда Туска, Єврокомісії Жан-Клод Юнкера та України Володимира Зеленського за результатами 21-го саміту Україна-ЄС, яка є в розпорядженні УНІАН.

«Ми привітали два роки успішної імплементації безвізового режиму для громадян України та його позитивний вплив на міжлюдські контакти між Україною та Євросоюзом. Ми підкреслили важливість подальшого виконання ключових критеріїв лібералізації візового режиму та прискорення реформ, зокрема, у сфері боротьби проти корупції, а також, що стосується судових та правоохоронних органів», - йдеться в заяві.

Відео дня

Лідери України та ЄС також вітають призначення суддів до Вищого антикорупційного суду, а також прогрес, досягнутий у напрямі запуску його роботи.

«Ми погодилися, що кримінальна відповідальність за незаконне збагачення повинна бути негайно відновлена. Крім того, необхідно забезпечити незалежну та ефективну роботу всіх антикорупційних органів», - наголошується в документі.

Читайте такожЗаконопроект Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення знову внесуть до Ради - АП

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, яким визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні зазначається, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

У САП повідомили, що через це рішення КС станом на 28 березня було закрито 65 кримінальних проваджень проти посадовців, підозрюваних у незаконному збагаченні. Орієнтовна сума у цих справах сягає 1 млрд 334 млн 446 тис. грн, 1 млн 137 тис. дол. США та 531 тис. євро. Серед колишніх фігурантів - народні депутати, судді, прокурори, представники центральної та місцевої влади. Серед предметів незаконного збагачення - елітні авто, нерухомість в Україні та за кордоном, гроші.

1 березня в Нацагентстві із запобігання корупції заявили, що рішення Конституційного суду про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу позбавляє можливості встановити ознаки незаконного збагачення в деклараціях посадовців за 2015-2018 роки.

Міжнародна організація з питань боротьби з корупцією Transparency International заявила, що через рішення Конституційного суду щодо незаконного збагачення Україна може втратити безвізовий режим з Євросоюзом.