ДБР перевіряє законність проведення тендеру на моніторинг телерадіопрограм / Facebook Нацради з питань телебачення

Управління з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції Державного бюро розслідувань (ДБР) розслідує кримінальне провадження щодо можливого заволодіння службовими особами ТОВ «Новітнє обладнання» державними коштами в особливо великих розмірах, у тому числі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Читайте такожЗа "поважної причини": Порошенко не прийшов на допит до ДБРЯк сказано в ухвалі Печерського районного суду Києва від 31 липня про тимчасовий доступ до документів та їхнє вилучення, кримінальне провадження порушене за ознаками правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом).

Зокрема ДБР в рамках провадження перевіряє законність проведеного у 2018 році тендеру Нацрадою на реалізацію першого етапу створення та впровадження автоматизованого програмно-апаратного комплексу для здійснення офіційного моніторингу телерадіопрограм.

Відео дня

У єдиній системі електронних публічних закупівель ProZorro вказано, що у 2018 році на оновлення моніторингового центру регулятор витратив 40 мільйонів 379 тисяч гривень. Переможцем стало ТОВ «Новітнє обладнання», договір з ним був укладений 17 вересня 2018 року.

Наприкінці квітня 2019 року Нацрада без оголошення тендеру перерахувала ТОВ «Новітнє обладнання» ще 60 мільйонів гривень вже у рамках реалізації другого етапу впровадження автоматизованого комплексу для моніторингу телебачення та радіо.

У свою чергу, видання «Страна» стверджує, що слідчі вивчають дії ТОВ «Новітнє обладнання» крізь призму ймовірної змови з посадовими особами для заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі шляхом здійснення фіктивних угод за період з січня 2017 року та аж до кінця травня поточного року.

Читайте такожПорошенко звільнив Артеменка з посади члена Нацради з питань телебачення і радіомовленняУ коментарі УНІАН екс-голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко відкинув звинувачення щодо розкрадань під час оновлення моніторингового центру.

«Я був кінцевою точкою, яка це все вводила в дію… Ми виходили з того, що країні потрібен моніторинговий центр. Йдеться про автоматизацію процесів, бо коли люди сидять і з ручкою це все розшифровують, це дурня, це ХІХ століття. Поставили завдання, що має бути сучасний моніторинговий центр, який одночасно записує сотні каналів, автоматично перекладає це й автоматично видає результати цього моніторингу. Оголосили тендер. Якщо я не помиляюсь, це був міжнародний тендер. Ми виконали усі процедури. Були дві компанії, одна з компаній дала меншу пропозицію і виграла відповідно», – заявив Артеменко.

За його словами, оновлений моніторинговий центр вже встановлений і працює.

«Цей комплекс встановлений, він вже працює, інша справа – це треба «мізках переварити», тому що це як перехід з друкарської машинки на комп’ютер – тут проблема в навчанні персоналу для того, щоб перейти на нові стандарти», – зауважив він.

Артеменко наголосив, що всі умови проведення тендеру були дотримані.

«Тендер був навіть міжнародний, була обрана найнижча цінова пропозиція. Цей комплекс і програмне забезпечення, яке було встановлено, – це одне із сучасних рішень, яким користується Скотленд-Ярд, бо приїжджали фахівці цієї організації і казали, що це одне з найкращих технічних рішень – працювати саме на цій системі. У нас була вимога, щоб не було комп’ютерів якихось там «лівих» фірм, умова, яку я особисто ставив, щоб техніка була відомих виробників», – заявив він.

За словами Артеменка, після того як він пішов з посади, до Нацради звернулося ДБР з проханням надати усі необхідні документи, та вони були надані.

Своє чергою у коментарі УНІАН чинний член Нацради і голова тендерного комітету регулятора Валентин Коваль зауважив, що у нього наразі немає підстав говорити, що згаданий тендер був проведений з порушеннями.

«Якщо йде розслідування, то потрібно чекати, поки воно закінчиться і чим воно закінчиться. Зі свого боку, як я розумію, все йде, як має йти. Тут (у тендерному комітеті – УНІАН) ті люди, які цим займаються, вони працюють не один рік і вони розуміють, як це робиться, і знають, як це робити. Апарат цим займається, члени Нацради тільки курують певні напрямки: хто на чому більше розуміється – той слідкує за роботою апарату. В мене поки що не було жодних підстав говорити про те, що там було щось не так», – заявив він, коментуючи кримінальне провадження ДБР щодо можливих зловживань.

Читайте такожНацрада перетворюється на один із підрозділів АП і тисне на незалежних мовників - нардепЗа словами Коваля, в тендерному комітеті Нацради працюють люди, які не можуть не дотримуватись усіх процедур.

«Наскільки я розумію, все було нормально», – ще раз наголосив він.

Коваль зауважив, що сам оновлений моніторинговий центр перебуває у процесі запуску.

«Оскільки вся ця історія була розбита на два етапи, неможливо було за один рік створити всю систему, і зараз іде другий етап. Він у досить таки високому темпі продовжується. Частина функцій вже нам відома і ми з ними працюємо, частина функцій ще додається. Постачання обладнання завершено. Зараз йде налаштування і воно має бути завершене ближче до кінця року», – сказав член Нацради.

Крім того, Коваль заявив, що не бачить порушень у тому, що Нацрада без оголошення тендеру перерахувала ТОВ «Новітнє обладнання» ще 60 мільйонів гривень вже в рамках реалізації другого етапу впровадження автоматизованого комплексу для моніторингу ТБ і радіо.

«По-перше – це не є порушенням закону. По-друге – у нас було спеціальне роз’яснення від одного з міністерств, що таке можливе. Наскільки я розумію, це не була закрита угода, бо це також оговорювалось і ця інформація розміщувалась на ProZorro, і якщо хтось був готовий працювати над другим етапом – він мав час подати до ProZorro свої заперечення щодо саме такого механізму продовження співпраці. Я на своєму рівні розуміння законів не бачу порушень. Якщо розслідування щось знайде інше, тоді будемо шукати в апараті, хто з чим не впорався», – резюмував Коваль.