Експерт радить розробляти запасний план щодо Донбасу / фото УНІАН

Україні не потрібно абсолютизувати "мінський формат", а сприймати його як перехідний етап в тривалому процесі врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це в рамках круглого столу "Мінський пат. П'ять років порятунку України і втрати Донбасу" заявив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, передає "Сьогодні".

Читайте такожКиїв міг би запропонувати Варшаву як нового учасника "нормандського формату" – політолог

Відео дня

"Мінський формат" – це не платформа для мирного договору з Росією, це перехідний етап, інструмент для вирішення гуманітарних, тактичних і інших питань. Що може бути фундаментом? Це повинно бути нова угода, де буде вказана сторона конфлікту, не аморфні "ЛНР/ДНР", а саме Російська Федерація, з якою ми підпишемо угоду", – каже Кулик.

На думку експерта, українській стороні потрібно обережно підходити до будь-яких кроків і обов'язково мати план "Б".

"Ситуація критична, оскільки нам нав'язують певний дискурс. Дискурс цей був підхоплений. Нова адміністрація президента продовжує використовувати передвиборчі "фішечки". По-перше, відбувається абсолютизація таких понять, як обмін або повернення заручників. По-друге, відбувається абсолютизація нормандського формату і особистої зустрічі Зеленського з Путіним. Ніби ці два фактори вирішать проблему Донбасу. Що має бути натомість цього? Повинен бути план "Б", якщо нормандський формат провалиться. Крім того, не абсолютизувати формати, обміни і особисті зустрічі. Це процес не на один рік, це довгострокова справа, не треба кидати на досягнення конкретної цілі всі засоби", – вважає Кулик.