Володимир Зеленський / фото REUTERS

США сподіваються, що зміна керівництва в Україні надасть новий поштовх мирному процесові на Донбасі.

Про це він повідомив в коментарі The Daily Signal, повідомляє Посольство України в США.

"Ми активно намагаємось віднайти вірний набір рішень. Сподіваємось, це можна розв'язати. Ми також справді сподіваємось, що нове керівництво в Україні надасть нового поштовху Нормандському формату", - заявив дипломат, додавши, що саме Росія має зробити кроки для деескалації ситуації.

Відео дня

Читайте такожПолітолог пояснив, чому "нормандський формат" для Києва "безпечний і необхідний"

Державний секретар відмовився робити припущення щодо того, чи будуть США брати безпосередню участь у мирних переговорах, але зауважив, що Сполучені Штати залишаються активно залученими в цей процес. На його думку, звільнення двадцяти чотирьох українських моряків було б гарним початком для переговорів з боку Путіна.

Коментуючи інформацію щодо затримки військової допомоги Україні з боку США, Помпео сказав, що вони постійно переглядають свою політику, аби переконатися, що гроші платників податків витрачаються у найкращих інтересах США.

Помпео підкреслив, що Сполучені Штати продовжують не визнавати спробу анексії Криму Росією та засуджують вторгнення Росії до України.

"Читайте Кримську декларацію, - сказав він. – Це найбільш чіткий виклад політики цієї адміністрації". Декларація закріплює позицію США з невизнання незаконної анексії Криму Росією.

"Ми дуже чітко зазначили нашу позицію стосовно ролі Росії в Україні, - заявив Помпео. – Ми знаємо, Європа знає – всі розуміють, що це українська територія і наша позиція не може бути чіткішою".

Водночас Помпео наголосив на важливості підтримки діалогу з Росією, зокрема з питання тероризму.

Як повідомляв УНІАН раніше, в України має бути план "Б" на випадок провалу "нормандського формату". Про це в рамках круглого столу "Мінський пат. П'ять років порятунку України і втрати Донбасу" заявив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму та Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.