Цемах є одним з основних фігурантів справи МН17 / фото російська служба "Бі-бі-сі"

Нідерланди поки не збираються порушувати на рівні Євросоюзу питання обміну утримуваними особами між Україною і Росією та звільнення з-під варти терориста "ДНР" Володимира Цемаха, що є важливим фігурантом справи про катастрофу MH17.

Читайте також"Зникне або вб’ють": експерт спрогнозував майбутнє Цемаха в разі бездіяльності влади

Про це в Twitter повідомляє брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

Відео дня

"Поки що немає жодних ознак того, що Нідерланди порушуватимуть в Брюсселі питання Цемаха та обміну полоненими між Україною і Росією. Це, звичайно, ще може змінитися", – написав він.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, дійшла висновку, що «Боїнг» було збито російським зенітним ракетним комплексом «Бук».

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків. Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.

Наприкінці червня на тимчасово окупованій території Донецької області, у місті Сніжному, СБУ затримала колишнього зенітника «ДНР» Цемаха у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17. Його утримували під вартою.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускали, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком тих подій. У Bellingcat переконані, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування Спільної слідчої групи.

Наприкінці серпня засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений до списку на обмін утримуваними особами між Україною та РФ. Водночас адвокат екс-бойовика Роман Гонтарєв у коментарі УНІАН заявив, що йому про це нічого не відомо. В СБУ відмовились коментувати цю інформацію.

5 вересня, Київський апеляційний суд ухвалив рішення змінити Цемаху запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання. За словами прокурора, українські правоохоронці підозрюють Цемаха в участі у діяльності «ДНР» та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.