Керівники ДП "Укркосмос" зірвали запуск першого українського супутника "Либідь" / Фото ДКАУ

Прокурори САП направили до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом зриву виконання програми із запуску Національної системи супутникового зв’язку, ключовим елементом якого мав би стати перший український геостаціонарний супутник "Либідь".

Про це повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Фігуранту справу - колишньому директору ДП "Укркосмос" - інкримінують зловживання службовим становищем на користь офшорної компанії, власником якої був його позаштатний радник. Позаштатному раднику, крім організації цього злочину, інкриміновано розтрату забезпечених урядовою гарантією коштів у розмірі 8,245 млн доларів та їх подальше відмивання (легалізацію).

Відео дня

Обвинувальний акт скеровано до ВАКС 26 вересня.

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня 2018 року детективи НАБУ оголосили підозру двом особам, які, ймовірно, причетні до завдання збитків ДП "Укркосмос" на суму 8 млн 245 тис. доларів.

Повідомлялось, що одну з них, колишнього позаштатного радника гендиректора Державного космічного агентства, затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.5. ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України. Дії другого підозрюваного, довіреної особи, кваліфіковано за ч.3 ст. 209 КК України.

Читайте такожЕкс-керівнику "Укркосмосу" повідомили про підозру через привласнення 8 мільйонів доларів

У НАБУ встановили, що впродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон та легалізували 8 млн 245 тис. дол., надані в межах кредиту Експортного агентства Канади та призначені для будівництва ракети-носія на потужностях ДП "ВО "Південмаш". В результаті таких дій було зірвано запуск першого українського супутника "Либідь" як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України.

13 лютого у САП заявили про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом зриву запуску супутника "Либідь".

За даними САП, колишній директор ДП "Укркосмос" підозрюється у зловживанні службовим становищем на користь офшорної компанії, власником якої був його позаштатний радник. Останньому, крім організації цього злочину, інкриміновано розтрату забезпечених урядовою гарантією коштів у розмірі 8,245 млн доларів та їх подальше відмивання (легалізацію).

У САП додали, що в окреме провадження виділено розслідування можливої причетності до вчинення цих злочинів представників іноземної сторони програми. У продовженні дослідження цих обставин прокурори САП сподівалися на співпрацю канадських правоохоронців.