REUTERS

Більш ніж за два місяці до скандальної телефонної розмови, через яку президент США Дональд Трамп тепер постав перед загрозою імпічменту, новообраного лідера України вже тривожив тиск з боку американського колеги щодо початку розслідування проти його суперника-демократа Джо Байдена.

7 травня Володимир Зеленський зібрав невелику групу радників у Києві, щоб обговорити енергетичні потреби країни. Але замість цього вони витратили більш ніж три години на розмови про те, що робити з наполегливими вимогами особистого адвоката президента США Руді Джуліані щодо розслідування і як не дозволити втягнути себе в американські вибори. Про це Associated Press розповіли троє людей, поінформованих про подробиці зустрічі. Вони поспілкувалися з журналістами на умовах анонімності через дипломатичну чутливість проблеми, яка виникла в американо-українських відносинах.

Читайте такожWashington Post: Зеленський може не дозволити втягнути Україну у внутрішню політику США

Відео дня

Зустріч відбулася перед інавгурацією Зеленського, але через два тижні після того, як Трамп зателефонував йому, щоб привітати з перемогою на президентських виборах. Всі деталі цієї розмови лідерів США й України лишаються не розкритими до цього часу. Тож не відомо, чи Трамп не просив українського лідера відкрито почати розслідування проти Байдена і його сина. Троє співрозмовників видання не можуть точно пригадати, чи були побоювання Зеленського спричинені першим телефонним дзвінком Трампа. Але їхні розповіді підтверджують, що українського президента хвилювали спроби американського колеги проштовхнути розслідування проти колишнього віце-президента США і його сина Гантера.

У всякому разі, новообраний лідер України, затиснутої між Росією і демократіями НАТО, які США останнім часом відштовхують від себе, знав раніше, що отримання важливої військової допомоги може залежати від його готовності обрати сторону в американській політичній сутичці. Для колишнього актора, який переміг з обіцянкою очистити країну від корупції, перше велике зовнішньополітичне випробування влаштувала не ворожа Росія, а найцінніший союзник - США.

Видання пише, що на зустрічі 7 травня були присутні два ключових соратника українського президента: Андрій Богдан й Андрій Єрмак. Також в кімнаті були присутні голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв і Амос Хочстейн, американець, який обіймає посаду в наглядовій раді енергетичної компанії України. Останній був дипломатом, який давав поради Байдену щодо українських справ у часи адміністрації Барака Обами.

Читайте такожBloomberg: Трамп хотів "загнати в кут" Україну, але там опинився Держсекретар США

Офіс Президента України не відповів на запити Associated Press про коментар. Білий дім теж відмовився говорити, чи не вимагав Трамп від українського лідера почати потрібні йому розслідування під час дзвінка 21 квітня. Американська адміністрація запропонувала лише сухий прес-реліз щодо цієї розмови, в якому йшлося, що Трамп закликав Зеленського і український народ впроваджувати реформи, підвищувати процвітання і "викорінювати корупцію". Впродовж подальших місяців Трамп і його соратники часто використовували слово "корупція", коли говорили про зусилля, націлені змусити українську сторону почати розслідування проти демократів.