Раніше суд звільнив Алякіна з-під екстрадиційного арешту / фото: 24tv.ua

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що у серпні минулого року вже затримували чоловіка народного депутата Анни Скороход Олексія Алякіна за запитом Росії, але суд його звільнив з-під екстрадиційного арешту.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, "у відповідь на численні запити ЗМІ у зв’язку з висловлюванням одного з народних депутатів Верховної Ради ІХ скликання Генеральна прокуратура України вважає за потрібне роз’яснити наступне. 14 листопада 2019 року Національна поліція затримала громадянина Російської Федерації, який перебуває в міжнародному розшуку для притягнення до кримінальної відповідальності за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах. Питання про екстрадиційний арешт вирішується в судовому порядку. Екстрадиційну перевірку проводить прокуратура Києва, за її результатами буде зроблено висновок про відсутність або наявність обставин, які можуть перешкоджати видачі".

У Генпрокуратурі стверджують, що раніше "даний громадянин намагався уникнути екстрадиції шляхом оформлення громадянства України через надання міграційній службі неправдивих відомостей".

Відео дня

Читайте такожАрахамія ініціюватиме виключення Скороход із фракції "Слуга народу"

9 серпня 2018 року його вже затримували на території Київської області. Його тоді до 8 листопада тримали три місяці під вартою з метою екстрадиції, проте Новозаводський районний суд Чернігова змінив своїм рішенням запобіжний захід на домашній арешт.

3 січня 2019 року домашній арешт було скасовано у зв’язку зі встановленням факту належності до громадянства України.

Також у Генпрокуратурі висловили сумнів, чи законно чоловік Скороход отримав український паспорт: "Рішення про набуття громадянства було двічі скасоване міграційною службою через надання при його оформленні неправдивих відомостей та підроблених документів. Вказана особа оскаржувала рішення про скасування громадянства у судовому порядку".

Крім того, в ГПУ стверджують, що останнє судове рішення від 7 листопада 2019 року щодо громадянства було не на користь затриманого: "Шостим апеляційним адміністративним судом у задоволенні позовних вимог позивача відмовлено", а "11 листопада розшук правопорушника відновлено, в результаті чого він був затриманий".

Як повідомляв УНІАН, член фракції "Слуга народу" Скороход заявила про тиск на неї через відмову голосувати за законопроект про продаж земель сільськогосподарського призначення.

З трибуни Верховної Ради вона сказала: "Сьогодні за мої політичні вподобання, за мої політичні бачення, за те, що я голосувала не так, як мені вказувала фракція, за дорученням одного із замів адміністрації президента, одного із замів генерального прокурора Каська... Мого чоловіка було затримано незаконно. Підставою стали мої голосування в залі".

Вона стверджує, що підставою для затримання її чоловіка нібито став "запит Російської Федерації від 2017 року".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що партія немає жодного стосунку до затримання чоловіка Скороход. Він повідомив, що Скороход "зверталася до народних депутатів і пропонувала їм грошову матеріальну допомогу - то є факт".

Пізніше Скороход заперечила твердження Арахамії, що пропонувала і давала гроші народним депутатам, і наголосила, що подасть заяву до САП, ДБР, НАБУ.

На запитання про кримінальну справу стосовно її чоловіка депутат відповіла, що в нього був великий бізнес у Росії, а потім його "віджали". "Для того, щоб людина не могла повернутись, на нього відкрили кримінальну справу, кримінальну справу сфальсифіковано повністю", - підкреслила Скороход.