МЗС України / REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України заявляють, що оновлений проект резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна» - це важливий елемент деокупації півострова.

Про це наголошується у заяві МЗС.

Зокрема, зовнішньополітичне відомство вітає схвалення Третім комітетом 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН оновленої і посиленої резолюції щодо окупованого Росією Криму.

Відео дня

"Цей документ є важливим елементом політики деокупації тимчасово окупованих територій України, яку послідовно здійснюється, у тому числі на виконання указу президента України «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави»", - йдеться у повідомленні.

Українські дипломати підкреслюють, що проект резолюції має на меті припинити порушення державою-окупантом прав людини на півострові, протидіяти спробам легітимізувати окупацію та анексію Криму, а також консолідувати позицію міжнародного співтовариства щодо незмінності статусу півострова як невід’ємної складової частини України.

Також зазначається, що цьогорічний документ розроблений з урахуванням доповіді Генерального секретаря ООН від 2 серпня 2019 року щодо ситуації з правами людини в Криму, яка була вперше підготовлена на виконання однойменної минулорічної резолюції ГА ООН 73/263.

Читайте такожКомітет ГА ООН підтримав оновлений проект резолюції щодо прав людини в Криму

"Потужним сигналом стала фіксація в резолюції факту здійснення державою-окупантом політики, яка має на меті примусову зміну складу населення півострова, включаючи як шляхом переслідування окремих категорій кримчан, у тому числі представників кримськотатарського народу, репресій проти правозахисників, так і через переселення на тимчасово окуповану територію свого власного населення. Така практика прямо заборонена міжнародним гуманітарним правом, є порушенням Женевських конвенцій 1949 року та кваліфікується як воєнний злочин", - заявили в МЗС.

Крім того, документ нагадує, що, відповідно до резолюції ГА ООН «Про визначення агресії» (1974), ніякі територіальні надбання чи особлива вигода, які були отримані в результаті агресії, не є і не можуть бути визнані законними.

"Підтримуємо заклик резолюції до Росії забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій і неурядових правозахисних організацій до окупованого півострова, наголошуючи, що їхня присутність та дотримання державою-окупантом міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права має надважливе значення для недопущення подальшого погіршення ситуації. Окремо відзначено, що мандат СММ ОБСЄ передбачає безпечний і безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи АР Крим та м. Севастополь", - сказано у заяві.

Також Україна вдячна країнам, які підтримали проект резолюції на засіданні Третього комітету, та закликає усі держави-члени ООН підтримати резолюцію під час голосування на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН.