У Польщі закликають Росію відповісти на позитивні ініціативи Зеленського / фото УНІАН

У Польщі закликають Росію відповісти на позитивні ініціативи президента України Володимира Зеленського, спрямовані на мирне врегулювання ситуції на Донбасі.

Про це посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький сказав у коментарі УНІАН.

"Ми з великим нетерпінням чекаємо зараз на втілення рішень щодо режиму припинення вогню, обміну утримуваними особами "всіх на всіх" і щодо наступних районів розведення. Багато роботи для Тристоронньої контактної групи у Мінську. І ми дуже сильно заохочуємо Росію відповісти на позитивні кроки президента Зеленського та українського уряду", - сказав Ціхоцький.

Відео дня

Читайте такожУкраїна пояснить Росії "на пальцях" необхідність змінити Мінські угоди – представник у ТКГ

За словами посла, Польща цінує та відзначає політично непрості рішення української сторони щодо продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також щодо розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

Як сказав Ціхоцький, поки етап реалізації домовленостей "нормандського саміту" не буде виконано, країни Європейського Союзу мають продовжувати політику санкцій проти Росії.

"Ми також маємо бути дуже уважними до того, що відбувається у Криму, який не був частиною переговорів у Парижі, але репресії та мілітаризація півострова тривають, і міжнародна спільнота не повинна залишати це поза увагою", - сказав Ціхоцький.

Як повідомляв УНІАН, за результатами "нормандського саміту" 9 грудня в Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також вони заохочують ТКГ сприяти звільненню та обміну утримуваними особами, пов’язаними з конфліктом, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх" починаючи з "усіх встановлених на всіх встановлених".

Лідери країн "нормандської четвірки" підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Крім того, сторони зацікавлені в досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" і ТКГ щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

Вони вважають за необхідне інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство за версією, узгодженою "нормандською четвіркою" і ТКГ.