У парламенті обговорювали питання безпеки журналістів / фото УНІАН

У середу, 6 листопада, у Верховній Раді пройшли парламентські слухання на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Читайте такожЗа 9 місяців в Україні 55 разів нападали на журналістів – НСЖУ

Як передає кореспондент УНІАН, під час слухань голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що правоохоронці опрацювали наданий Національною спілкою журналістів (НСЖУ) список порушень у 2017-2019 роках та розпочали 152 кримінальних проваджень, у 28 з них за результатами розслідування до суду вже спрямували обвинувальні акти.

Ще один спікер слухань заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що 7 листопада на сайті МВС з'явиться спеціальний розділ «Злочини проти журналістів та хід їхнього розслідування».

А голова комітету Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко у свою чергу наголосив на тому, що злочини проти журналістів мають розглядатися спеціальними прокурорськими підрозділами та слідчими групами.

«Ми обговорювали питання створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справи проти журналістів», – сказав він.

Читайте такожУ Раді знову хочуть ухвалити закон, який виправдовує санкції проти ЗМІ«Інша сторона цієї медалі – відповідальність самих журналістів та ЗМІ. Фейкові новини, свідома дезінформація, мова ненависті, потурання державі агресору, порушення елементарних журналістських стандартів, на жаль, це також практика останніх років. Зараз у комітеті ми приступили до розробки базового закону про медіа, який в першому читанні має бути поданий в Раду до кінця року. В ньому ми спробуємо дати відповіді на ці виклики також», – підсумовуючи слухання, зазначив Ткаченко у себе на сторінці в Facebook.

Про відповідальність журналістів на слуханнях говорив і міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. Він виступив як за забезпечення захисту журналістів в Україні, так і за посилення покарання за поширення неправдивої та маніпулятивної інформації.

Зі сторони журналістів з трибуни парламенту, зокрема, виступив кореспондент УНІАН Роман Цимбалюк:

«Інформаційна безпека в країні та фізична безпека журналіста – це взаємопов’язані речі. Якщо у нас в країні будуть продовжувати працювати ЗМІ, які тут сіють проросійський диспут, закінчиться це дуже погано».

Як раніше повідомляв УНІАН, 6 листопада в день слухань президент України Володимир Зеленський сформував Раду з питань свободи слова та захисту журналістів.