В Україні пропонують створити Нацагентство з подолання наслідків збройної агресії Росії / фото gp.gov.ua

Народний депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк вважає, що Національне агентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації, яке пропонується утворити зареєстрованим нещодавно в парламенті законопроектом, дублюватиме функції Міністерства юстиції і Міністерства закордонних справ.

Таку думку вона висловила в коментарі УНІАН, коментуючи зареєстрований в парламенті проект закону про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації (№3057).

Читайте такожПоловина українців вважає Росію країною-агресором, з якою не слід підтримувати жодних відносин - опитування

Відео дня

«Мене він здивував тим, що він підміняє функції Міністерства юстиції і МЗС, яке займається позивною діяльністю щодо судів міжнародних інстанцій і стосовно Російської Федерації, і частково підміняє судову тяганину, яка ініційована НАК «Нафтогаз України», - зазначила Василевська-Смаглюк.

У цьому зв’язку депутат наголосила, що не бачить сенсу у «створенні додаткового органу».

Зокрема, за її словами, створення вказаного агентства «забирає багато коштів». «Якщо зарплати будуть мінімальні у працівників цього Нацагентства, то потрібно буде щорічно від 8 мільйонів гривень на це і 300 мільйонів гривень піде на організацію діяльності цього Національного агентства», - зауважила Василевська-Смаглюк.

Так, вона вважає у разі створення такого органу, він дублюватиме функції низки відомств. «Тому що цим зараз займається вже Мін’юст, «Нафтогаз» і МЗС. По-друге, це буде повністю дублювання їхніх функцій. І, власне, втрата бюджетних коштів. У нас є така аналогічна ситуація з АРМою – повністю корумповане агентство, яке забирає активи в одних і передає їх іншим», - сказала парламентарій.

Законопроект про Нацагентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації у парламенті було зареєстровано 11 лютого. Його авторами вказано 59 народних депутатів від «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Голосу», «Батьківщини» та групи «За майбутнє». Зокрема, серед авторів голови фракцій «Слуга народу» Давид Арахамія і «Голосу» Сергій Рахманін, співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко і депутат цієї фракції, екс-президент України Петро Порошенко.

Законопроектом встановлюється, що Нацагентство з питань подолання наслідків збройної агресії РФ є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері узагальнення правової позиції України стосовно подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Росії щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

Нацагентство отримує від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадян інформацію з метою формування доказової бази, необхідної для підготовки консолідованої претензії України.

Також Агентство визначає методологію формування доказової бази для доведення факту збройної агресії РФ проти України, підрахунків обсягу шкоди, завданої Україні агресією Росії, і збитків України від збройної агресії РФ, та складення реєстру воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених РФ під час збройної агресії проти України; забезпечує підготовку консолідованої претензії України та належне оформлення її доказової бази.

Крім того, Агентство, зокрема, подає узгоджений з іншими органами виконавчої влади проект консолідованої претензії України до РФ на розгляд Кабінету міністрів для остаточного затвердження.

Нацагентство формує доказову базу, що підтверджує факт збройної агресії РФ проти України; визначає загальний обсяг шкоди, заподіяної державі Україна, її юридичним особам та громадянам РФ внаслідок збройної агресії та тимчасової окупації території України; визначає загальний обсяг збитків, яких зазнала Україна, як держава, внаслідок ліквідації шкоди, заподіяної Україні, її юридичним особам та громадянам збройною агресією Російської Федерації та тимчасовою окупацією території України.

Також Нацагентство формує та забезпечує ведення реєстру воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених вищими посадовими особами РФ, особовим складом Збройних Сил РФ та керівництвом окупаційної адміністрації РФ під час воєнних дій та протягом тимчасової окупації частини території України за збройну агресію; визначає обсяг, види і форми матеріальної та нематеріальної відповідальності РФ за збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин території України як складників консолідованої претензії України до РФ.

Уповноваженими особами Нацагентства є голова та його заступники, а також уповноважені наказом голови Нацагентства його посадові особи. Голова Нацагентства призначається на посаду Кабміном за поданням прем'єр-міністра строком на 5 років.

Встановлюється, що заробітна плата працівників Нацагентства складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, доплати за ранг, премії та інших надбавок, встановлених законодавством про державну службу.

Голова Агентства отримує оклад у розмірі 12 мінімальних заробітних плат, заступник голови - 11-ти, а директор департаменту - 10-ти.

Голові Нацагентства та його заступникам встановлюється надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі до 50% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг.

У Державному бюджеті України видатки на фінансування Нацагентства визначаються окремим рядком на рівні, що забезпечує належне виконання повноважень Агентства.

Законопроектом також пропонується у Кодексі України про адміністративні правопорушення встановити покарання за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації на звернення Нацагентства.