Спікер знає, що робити з великою кількістю правок / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначає, що зміни до парламентського Регламенту дадуть можливість за тиждень-півтора розглянути будь-який законопроект, який "навмисно був затягнутий".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова", відповідаючи на питання, коли в парламенті може відбутися розгляд законопроекту про банківське регулювання в другому читанні, і що необхідно робити з проблемою подачі до законопроектів надмірної кількості поправок.

"Сьогодні точну дату назвати, коли буде розглядатися цей законопроект в стінах Верховної Ради України, буде достатньо важко", - сказав Разумков і нагадав, що до законопроекту було подано понад 16 тисяч поправок.

Відео дня

Він висловив думку, що така значна кількість поправок направлення на затягування процесу розгляду законопроекту.

Спікер зауважив, що законопроект може бути розглянуто в сесійній залі лише після того, як профільний комітет визначиться з поправками, які підтримує чи рекомендує відхилити.

Читайте такожНадзвичайний стан в Україні: Разумков розповів, чи надходили ініціативи Зеленському

"Сьогодні є декілька паралельних процесів і дискусій, які існують у Верховній Раді. Це і зміни до Регламенту, і мабуть, це одна з головних пропозицій, яка є сьогодні... Є ті зміни до Регламенту, які були задекларовані ще на початку нашої роботи фракцією "Слуга народу". Я маю на увазі законопроект №1043", - сказав Разумков.

Він додав, що в цьому вже ухваленому в першому читанні законопроекті є "непогані пропозиції", які дозволять створити процедуру, яка дасть змогу за "близько тиждень-півтора розглянути будь-який законопроект, який навмисно був затягнутий".

"Та пропозиція, яка сьогодні є в комітеті... Якщо більше 500 правок, якщо правки в 5 разів перевищують кількість статей або пунктів законопроекту, - після того, як зведена таблиця, застосовується процедура збору 150 підписів. Після цього це питання розглядається на засіданні Верховної Ради України. Якщо за нього голосує 226, то кожна депутатська фракція та група може надати... по 5 правок та пропозицій до профільного комітету, які не були враховані", - сказав Разумков і додав, що позафракційні депутати можуть наполягати на розгляді однієї своєї неврахованої поправки.

Читайте такожРада внесла зміни до законодавства про захист населення від інфекційних хвороб

Далі профільному комітету надається дві доби для зведення таблиці з цими поправками та вже врахованими комітетом.

"Таким чином, за оцінками колег, це може зайняти від 1,5 до 3 годин розгляду питання", - підсумував голова ВР.