Парубій: важко передбачити, коли комітет зможе повноцінно завершити свою роботу / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вважає, що чим довше йде експертна дискусія щодо законопроекту про реінтеграцію Донбасу, тим більше шансів ухвалити його у парламенті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у ефірі програми "Свобода слова".

"Зараз іде розгляд усіх поправок. Є певна дискусія і з приводу розірвання дипломатичних відносин (з Росією - УНІАН), і з приводу візового режиму. І важко передбачити, коли комітет зможе повноцінно завершити свою роботу", - зазначив голова ВР.

Відео дня

Читайте такожКомітет ВР з нацбезпеки переніс на середу засідання щодо законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Він зауважив, що особисто має підхід "не поспішати з тим, щоб відразу після обговорення намагатися в залі тут же ухвалити рішення".

Парубій зазначив, що журналісти часто запитують його, чи можливий розгляд законопроекту в сесійній залі ВР 16 листопада, на що він відповідає, що це можливо.

"Звичайно, що можливо. Якщо комітет в середу завершує обговорення, якщо будуть роздруковані всі поправки і роздані", - додав він.

Водночас, Парубій наголосив, що "чим довше йде експертна дискусія, тим більше шансів прийняти це у Верховній Раді і знайти консенсус".

"Тільки тоді, коли обговорення має серйозний результат, - тільки тоді винесення в зал законопроекту може передбачити позитивний висновок. І коли ви мене запитуєте, чи є голоси, - я не можу це сказати доти, доки дискусія не завершена, доки по ключових питанням не було ухвалене консенсусне, узгоджене рішення", - сказав голова парламенту.

Спікер зауважив, що найголовнішим завданням і метою законопроекту про реінтеграцію Донбасу є те, аби на законодавчому рівні, законодавчим актом визначити Російську Федерацію державою-агресором.

Читайте такожУ ВР пропонують розірвати дипвідносини з РФ у тримісячний строк після набрання чинності законом щодо Донбасу

"Це дуже важливо не лише як політична позиція, не лише як демонстрація певної позиції, а також дуже важливо, щоб і юридичну відповідальність за зруйновані українські міста, за долі сотен тисяч українських переселенців, які змушені були покинути окуповані території, - щоб юридичну відповідальність несла Російська Федерація", - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня Верховна Рада 233 голосами ухвалила у першому читанні президентський законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» (№7163).

До другого читання, за словами голови профільного комітету Сергія Пашинського, було подано майже 800 поправок. Серед інших була подана поправка щодо розірвання дипломатичних відносин з РФ у тримісячний строк з дня набрання чинності законом про реінтеграцію. Крім того, у законопроекті пропонується зафіксувати 20 лютого 2014 року як дату початку агресії Росії проти України.