Джон Маккейн / фото REUTERS

Голова Комітету з питань збройних сил Сенату США (верхня палата Конгресу) Джон Маккейн заявляє, що надання Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin сприятиме створенню стабільніших умов безпеки.

Про це йдеться у заяві на особистому сайті сенатора.

"Повідомлення про рішення президента Трампа забезпечити Україну протитанковими комплексами Javelin знаменує ще один важливий крок у правильному напрямку та надсилає рішучий сигнал, що Сполучені Штати підтримуватимуть своїх союзників та партнерів у боротьбі на захист власного суверенітету та територіальної цілісності", - заявив Маккейн.

Відео дня

За словами сенатора, це рішення давно назріло.

«Але, оскільки Володимир Путін продовжує підривати стабільність в Україні, а керовані Росією сили загострювати смертельні напади, це рішення не могло з'явитися у більш важливий час. Забезпечення України спроможностями, яких вона потребує для стримування та захисту проти подальшої російської агресії, сприятиме створенню стабільніших умов безпеки, що є необхідним для мирного урегулювання цього конфлікту. Іншими словами, як я давно доводив, надання Україні оборонної летальної допомоги не суперечитиме миру в Україні, якого вкрай важливо досягти", - наголосив Маккейн.

Читайте такожУ Росії заявили про "загрозу зриву мирного врегулювання на Донбасі" через зброю зі США для України

Як повідомляв УНІАН, український уряд неодноразово просив США надати переносні протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin.

22 грудня телеканал ABC News з посиланням на численні джерела в Держдепартаменті США повідомив, що президент США Дональд Трамп оголосить про схвалення ним плану продажу Україні протитанкових ракет. Загальна вартість оборонного пакету становитиме 47 млн. доларів. Він включатиме 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок.

Разом з тим у Держдепартаменті заявили, що США нададуть Україні "посилений оборонний потенціал". Рішення є частиною зусиль США, спрямованих на допомогу Україні в захисті її територіальної цілісності, і на те, щоб «стримати подальшу агресію». При цьому в Держдепартаменті не уточнили, про який саме «посилений оборонний потенціал» йдеться.

Своєю чергою після появи інформації про рішення Білого дому надати Україні озброєння для захисту від російського вторгнення в МЗС РФ заявили, що США переступили межу і «розпалюють війну».