Ілюстрація REUTERS

Росію можна виключити з Ради Європи за порушення Статуту організації. Таку думку в коментарі УНІАН висловив голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас.

За його словами, підставою для виключення країни з Ради Європи може бути не лише порушення ключових статей Європейської конвенції прав людини, але й порушення Статуту організації. «Виключення країни з Ради Європи передбачено у статті 8 Статуту. Підставою для виключення є серйозне порушення статті 3 Статуту», - заявив він.

Так, у статті 8 Статуту Ради Європи йдеться про те, що будь-член ЄС, який «серйозно порушив статтю 3, може бути тимчасово відсторонений від своїх прав на представництво». У свою чергу у статті 3 Статуту йдеться про те, що «кожен член Ради Європи повинен визнавати принцип верховенства закону (principles of the rule of law)».

Відео дня

Глава КС Литви наголосив, що агресія, включаючи незаконне захоплення й анексію іноземної території – найбільш серйозне порушення верховенства права (rule of law) у міжнародних відносинах. «На думку Нюрнберзького трибуналу, це найбільш тяжкий міжнародний злочин. І він завжди супроводжується численними і серйозними порушеннями прав людини, що підтверджується повідомленнями і резолюціями різних міжнародних організацій щодо ситуації в Криму», - зазначив він.

«Тому, згідно зі статтею 8 Статуту Ради Європи, російська агресія проти України, в тому числі анексія Криму, може розглядатися як достатня підстава для вигнання Росії з Ради Європи. Слід також мати на увазі, що однією з причин створення Ради Європи є заохочення верховенства права та прав людини з тим, щоб уникнути повторення агресивної війни і пов'язаних з нею трагічних наслідків. Тому ігнорування агресії суперечить духу і цінностям Ради Європи», - додав Дайнюс Жалімас.

Читайте такожГенсек РЄ не вважає анексію Криму та агресію на Донбасі достатніми причинами для позбавлення РФ членства

Нагадаємо, Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі заявив, що Росія та інші «проблемні» країни-члени РЄ повинні залишатися в складі організації, поки вони не порушують ключових статей Європейської конвенції з прав людини.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня 2017 року Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба закликав ОБСЄ і Раду Європи докласти спільних зусиль для припинення серйозних порушень прав людини, що здійснюються Росією в незаконно окупованому Криму та на Донбасі.

3 травня 2017 року Рада Європи опублікувала рішення, в якому вкотре засудила незаконну анексію Криму і наголосила, що це є «порушенням міжнародного права і не може бути підставою для будь-яких змін його статусу». РФ закликали дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у галузі прав людини. Зокрема, вжити всіх необхідних заходів для дотримання прав людини в Криму і негайно покласти край всім порушенням цих прав, в тому числі свободи слова, свободи мирних зборів, свободи релігії і переконань. Також Росії необхідно припинити дискримінацію, затримання, катування, репресії меншин, в тому числі і кримських татар, а також українців й осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп.

В ЄС зажадали від Росії повного і необмеженого доступу до Криму для всіх органів з прав людини Ради Європи, в тому числі уповноваженого з прав людини, для моніторингу дотримання прав людини та основних свобод.