Україна отримала принципове рішення донорів Рахунку ядерної безпеки та Чорнобильського фонду «Укриття» щодо надання коштів, необхідних для реалізації чорнобильських проектів.

Про це, як повідомляє пресс-служба глави держави, поінформував Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО під час зустрічі у Криму, доповідаючи про результати засідання Асамблеї донорів Чорнобильських фондів, що відбулося 7 липня в штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку в Лондоні.

«Остаточно прийняті політичні рішення, які дозволяють нам з певністю говорити, що питання збору коштів на побудову «Укриття» вирішене», – сказав К.ГРИЩЕНКО.

Відео дня

За його словами, після такого принципового рішення бюджет чорнобильських фондів («Укриття» та Рахунок ядерної безпеки) стане бездефіцитним, і це дає можливість розпочати повномасштабну реалізацію чорнобильських проектів і завершити цю роботу до 2015 року.

«Для нас важливо те, що вже зараз, цього року можна розпочинати роботи з будівництва дуже важливого інженерного проекту «Укриття», який убезпечить Київ, Україну, весь світ від можливих ризиків, пов’язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи», – наголосив К.ГРИЩЕНКО.

Водночас міністр додав, що залишається ще низка питань, які потребують технічного дооформлення.

За словами К.ГРИЩЕНКА, прийняте в Лондоні рішення стало результатом роботи, проведеної МЗС України у низці країн за дорученням Президента.

У цьому зв’язку К.ГРИЩЕНКО нагадав, що раніше Україні вдалося досягти «доволі суттєвого результату» – отримати додаткові кошти від цілої низки країн. «І це були чималі внески», – зауважив керівник МЗС.

*** Загальна сума коштів, необхідних для завершення реалізації чорнобильських проектів, становить 740 млн. євро.