REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН з Польщі, про це він заявив сьогодні на прес-конференції після переговорів з главою уряду Іспанії.

"Метою є не відставка одного чи кількох міністрів, а параліч усього уряду та ... параліч можливостей польської держави у досить ключовому моменті, яким є переломна мить в Європі та ситуація в Україні",- сказав прем’єр.

Читайте такожУ польських ЗМІ виклали "прослушку" Сікорського: лаявся про США

Відео дня

Туск відзначив, що вважає невипадковим, що записи приватних розмов польських політиків були оприлюднені саме зараз.

"Те, що відбувається на схід від польських кордонів, те, що буде відбуватися найближчим днями у Брюсселі, чітко показує, що сильна позиція Польщі - як у справах України, так і нової політичної архітектури Європи - мала би значення", - сказав він.

"Без сумніву, незалежно від намірів окремих акторів цієї заплутаної справи, акція з прослуховування політиків дестабілізує та зменшує можливості польської держави", - відзначив він.

Водночас прем'єр Польщі заявив, що не буде звільняти нікого з уряду через цю справу, назвавши першочерговим завданням знайти тих, хто стоїть за нею.

"Люди, які злочинним шляхом організовують прослуховування, не будуть диктувати польському уряду, що йому робити в справах відставки чи призначення нових міністрів", - наголосив Туск.

«Касетний скандал» виник у Польщі тиждень тому після оприлюднення польським тижневиком Wprost записів розмов низки польських політиків, котрі їх компрометують в очах громадськості. Учасники цих розмов, серед яких глава Нацбанку, міністр внутрішніх справ, екс-міністр транспорту та глава польського МЗС, не ставили під сумнів те, що ті розмови дійсно мали місце, але заявили, що записи представлено у "зманіпульованому" вигляді.

Найбільший західний сусід України Польща вважається найактивнішим прихильником європейської інтеграції українців та жорсткіших санкцій проти Російської Федерації за її дії в українській державі.

Туск після захоплення Росією українського Криму також виступив з низкою ініціатив, направлених на зменшення енергетичної залежності Євросоюзу від росіян, котрі Рада ЄС має обговорити на своєму найближчому засіданні 26-27 червня.