Байден озвучив позицію США щодо України / фото REUTERS

15 лютого президент США Джо Байден виступив у Білому домі з приводу загрози повномасштабного вторгнення Росії до України.

Трансляцію вів Голос Америки.

За його словами, Сполучені Штати залишаються відкритими до діалогу з Росією, однак також готові відповісти на атаку на Україну з боку РФ.

Президент США нагадав, що на вихідних розмовляв знову з російським президентом Володимиром Путіним, аби чітко підтвердити готовність рухатися шляхом дипломатії на найвищому рівні і аби досягнути у письмовій формі порозуміння між США і РФ, країнами Європи і РФ щодо законних занепокоєнь з приводу безпеки.

Читайте такожВ Євросоюзі відреагували на звернення Держдуми РФ до Путіна стосовно визнання "ЛДНР"Байден додав, що погодився з Путіним, що потрібно продовжувати консультації для досягнення цієї мети разом з Європейськими союзниками і партнерами.

"Вчора російський уряд публічно запропонував продовжувати дипломатію. Я погоджуюсь. Ми повинні дати дипломатії кожен шанс здобути успіх. І я вірю, що існують справжні способи, аби усунути наші відповідні занепокоєння у галузі безпеки. Сполучені Штати запропонували конкретні ідеї для створення безпекового виміру в Європі. Ми пропонуємо наві заходи з контролю над озброєннями, нові заходи із прозорості, нові заходи із стратегічної стабільності", - наголосив Байден.

Він сказав, що ці заходи мають стосуватися усіх сторін, у тому числі НАТО і Росії. Водночас як сказав Байден, США не будуть жертвувати ключовими принципами, оскільки держави мають право на суверенітет і територіальну цілісність, і свободу для встановлення власного курсу і обрання, з якими альянсами вони можуть об'єднуватися.

"Міністерство оборони РФ заявило, що частина військ повернулася з кордонів, але ми поки що не можемо підтвердити цю заяву. Ми хочемо сказати американцям, які перебувають в Україні, щоб вони залишали її прямо зараз, поки не стало занадто пізно. Також ми перенесли посольство з Києва до Львова", - сказав Байден.

Президент США наголосив, що НАТО та США не є загрозою Росії, Україна не є загрозою Росії.

"Ми не хочемо завдати якоїсь шкоди народу Росії", - сказав він.

Президент США наголосив, що якщо Росія нападе на Україну - це буде війна без причини. Він сказав, що у разі нападу міжнародна спільнота переважною більшістю засудить такі дії.

"Відповідальність має значення. Якщо Росія вторгнеться у наступні дні і тижні, число людських жертв для України будуть величезними. І стратегічна ціна для Росії буде теж величезною. Якщо Росія нападе на Україну, ці дії отримають переважне міжнародне засудження. Світ не забуде, що Росія обрала марні смерті і руйнування", - наголосив Байден.

Президент США заявив, що Сполучені Штати та союзники і партнери в усьому світі готові "застосувати потужні санкції".

"Сполучені Штати і наші союзники та партнери в усьому світі є готовими застосувати потужні санкції і експортний контроль, у тому числі дії, яких ми не слідували, коли Росія вторглася в Крим і у східну Україну у 2014 році. Ми будемо інтенсивно тиснути на їхні найбільші і найбільш значні фінансові інституції та ключові галузі промисловості. Ці заходи готові до застосування як тільки і якщо Росія зробить рух вперед", - наголосив Байден.

"Ми не шукаємо конфронтації з Росією. Але якщо Росія націлиться на американців в Україні, ми відреагуємо моментально. Якщо Росія атакуватиме США чи союзників несиметрично, наприклад, кібер-атаками на інфраструктуру, ми готові відповідати", - наголосив Байден.

Він зазначив, що Росія та США мають працювати разом над глобальною стабільністю.

"Але якщо Росія обере конфлікт в Україні, нації всього світу не вагатимуться у своїй відповіді. Якщо ми не стоятимемо на захисті свободи сьогодні, ми однозначно заплатимо набагато вищу ціну завтра", - сказав президент США.

Також Байден пообіцяв, що газопровід "Північний потік-2" не буде введений в експлуатацію в разі вторгнення російських військ, стягнених до кордонів України.

"І коли йдеться про "Північний потік-2", - про газопровід, через який природний газ постачатиметься з Росії у Німеччину, то, якщо Росія глибше вторгнеться в Україну, то він (газопровід) не відбудеться", - наголосив Байден.

За словами Байдена, можливе подальше вторгнення військ Російської Федерації в Україну вплине на збільшення цін на енергоресурси в США. 

"Для розуміння, якщо Росія вирішить здійснити вторгнення, це також буде мати наслідки тут, вдома. Але американський народ розуміє, що захист демократії і свободи ніколи не відбувається без витрат. Це ціна, яка об'єднує республіканців і демократів", - наголосив Байден.

"Я не буду прикидатися, що це відбудеться безболісно. Може бути валив на наші ціни на енергоресурси. Тому, ми вживаємо активні кроки, аби полегшити тиск на наші власні енергетичні ринки і відшкодувати збільшення цін", - сказав він.

Загроза нападу РФ

Наразі Росія зосередила понад 100 тисяч військових навколо України, які, як вважає Захід, вона може залучити до повномасштабного наступу вже у лютому.

15 лютого одразу низка британських ЗМІ з посиланням на анонімні джерела у розвідці писали, що, імовірно, атака РФ почнеться о 03:00 за київським часом з ракетних ударів.

Водночас у Росії стверджують про нібито відведення сил до місць постійної дислокації, хоча ні в НАТО, ні незалежні експерти це не підтверджують.

За даними CIT, яка займалась розслідуванням збитого МН17, Кремль навпаки перекинув додаткові війська; техніка рухається в бік українського кордону.