Боррель відвідав українських військових / Твіттер Жозеп Боррель

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель здійснив візит на базу місії ЄС з військової допомоги Україні (EUMAM).

За словами Борреля, ініціатива, яку ЄС затвердив у жовтні, почала роботу 15 листопада і вже прийняла українських військових для навчання за програмою бойових інженерних військ та розмінування. Навчання пройдуть 15 тис. військових, повідомляє Голос Америки.

Також головний дипломат подякував Польщі за проведення навчань на своїй території. Під час візиту на базу він висловив зворушення і захват від розмови з військовими ЗСУ.

Відео дня

"Зворушений розмовою з військовими та сповнений захоплення їх хоробрістю і рішучістю, - зазначив Боррель. - Ми маємо продовжувати надавати їм засоби для боротьби проти РФ. І ми не припинятимемо це робити через EUMAM і Європейський фонд миру".

Борель нагадав, що Польща та Німеччина відіграють ключову роль у EUMAM. Норвегія оголосила, що виділяє $15 млн на підтримку місії ЄС, а Швеція анонсувала своє приєднання до навчальної місії.

Твіттер Жозеп Боррель

Тренувальна місія ЄС для України

У серпні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель оголосив про започаткування місії з підготовки українських військових.

8 жовтня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що лідери ЄС досягли консенсусу щодо початку навчальної місії для ЗСУ.

За півтора тижня було прийнято рішення про створення місії ЄС з надання військової допомоги Україні. Вона отримала назву EUMAM Ukraine. Угорщина не підтримала створення місії

Місія EUMAM Ukraine діятиме на території країн-членів ЄС з оперативним штабом у Брюсселі. Командувач місії - віце-адмірал Ерве Блежан. Місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, в тому числі Сил територіальної оборони. Мандат місії спочатку триватиме два роки, а витрати на її роботу в цей період складуть 107 млн євро.

Вас також можуть зацікавити новини: