Ірина Венедіктова / фото: УНІАН

Генпрокурор Ірина Венедиктова звинуватила Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) у бездіяльності.

Відповідне відеозвернення генпрокурор опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, у багатьох актуальних та резонансних процесах підозри чиновникам повідомляли кілька років тому, але слідство так і не завершили. Винних до відповідальності притягнуто не було, а багатомільйонні збитки так і не відшкодували.

Читайте такожВенедіктова прокоментувала кримінальну справу, яку відкрило проти неї НАБУ (відео)

В якості доказів Венедіктова навела у приклад справу про привласнення «топ-керівником правоохоронного органу» земельної ділянки в Києві. Імені вона не назвала, але в ЗМІ припустили, що мова йде про колишнього першого заступника генпрокурора, а нині народного депутата від "Опозиційної платформи За життя" Рената Кузьміна.

Також Венедіктова згадала кримінальне провадження щодо розкрадання коштів на виконання державного оборонного замовлення (ЗМІ припускають, що мається на увазі справа щодо близького оточення Петра Порошенка - Олега Свинарчука-Гладковского).

«Поки вона розслідувалася ДБР, керівникам оборонного та комерційного підприємств повідомили про підозру. Після зміни підслідності - знову-таки ніяких дій (з боку САП - УНІАН). Як наслідок «процесуальної незграбності» - рішення суду про відмову прокурору САП у продовження строків досудового слідства», - заявила Венедіктова.

Відповіді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури довго чекати не довелося. У колективному листі, опублікованому в Facebook, представники САП не погодилися з висновками генпрокурора.

"В силу специфіки роботи ми володіємо інформацією і добре розуміємо запущені так званими політичними елітами процеси перепідпорядкування нашої діяльності певним цілям, які не узгоджуються із завданнями кримінального судочинства. З огляду на це, закликаємо генерального прокурора не бути частиною таких процесів, не чинити тиску на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і не ганьбити правоохоронну систему", – йдеться в повідомленні.

Читайте такожВенедіктова пояснила, чому не задекларувала квартиру, в якій живе

В САП відзначили, що на сьогодні на розгляді Вищого антикорупційного суду знаходиться понад 200 кримінальних проваджень за звинуваченням "осіб, які ще п'ять років тому могли зателефонувати генеральному прокурору і розв'язати всі проблеми у режимі "онлайн".

"Однак, попри все, зараз вони є підсудними і знаходяться в суді на лаві. Так само, як і сотні інших чинних і колишніх чиновників, політиків, народних депутатів, яких ви "не можете підвести", є підозрюваними, а розслідуються кримінальні провадження, незважаючи на спроби позбавити їх такого статусу", – зазначили в антикорупційному відомстві.