Переговори Зеленського і Байдена пройшли 1 вересня \ фото ОП

США віддані підтримці України та Грузії і є надійним партнером для обох країн.

Про це в інтерв'ю Грузинській службі "Голосу Америки" заявив Девід Петреус, колишній директор ЦРУ в адміністрації Барака Обами.

"Щодо України - президент України щойно відвідав США. Для цього були причини. Це було демонстрацією глибини відданості США Україні у той час, коли російські військові та представники Росії та сепаратисти перебувають на південному сході України, та досі окупують Крим", - відзначив Петреус, передає Голос Америки.

Відео дня

У травні Петреус заявив CNN, що Путін найбільше боїться успіху України. Тоді Петреус відзначав, що у разі кібер, або військової агресії Росії проти України, США разом із союзниками могли б вдатись до посилення санкцій, надання додаткової безпекової допомоги Україні, висунення судових звинувачень.

Петреус залишив посаду директора ЦРУ у 2012 році на тлі скандалу щодо його особистих взаємин із авторкою його біографії, надання їй таємної інформації. Як повідомляло видання The New York Times, У 2015 році Петреуса було засуджено до двох років випробувального терміну та штрафу за надання авторці таємної інформації.

Читайте такожЗеленський планує відвідати США наприкінці вересня

"Вирок став розчаруванням для посадовців ФБР, які вважали, що міністр юстиції Ерік Голдер виявив прихильне ставлення по Петреуса дозволивши йому визнати провину у скоєнні правопорушення та рекомендувавши у якості покарання випробувальний термін замість ув'язнення", - писало тоді видання.

Візит Зеленського у США: Деталі

У середині липня стало відомо, що Білий дім запросив президента України Володимира Зеленського відвідати США 30 серпня. Спочатку зустріч президентів планувалася на 31 серпня, проте в підсумку вона була перенесена на 1 вересня через ситуацію в Афганістані.

1 вересня Зеленський і президент США Джозеф Байден провели зустріч у Вашингтоні. На ній Байден заявив про бажання відвідати Україну, сторони досягли низки домовленостей. 

Зокрема, сторони опублікували спільну заяву, в якій йшлося, про ризики запуску "Північного потоку-2", підтримку реформ і вступу України в НАТО. Загалом, співпраця Вашингтона і Києва стосується 5 стратегічних напрямків.

Крім цього, новий пакет допомоги, про який президент США оголосив під час візиту Зеленського до Білого дому, включає ПТРК "Джавеліни" та інше оборонне летальне і нелетальне обладнання.