REUTERS

Уряд Нідерландів ухвалив рішення подати в Європейський суд з прав людини позов проти Російської Федерації у зв'язку з участю Росії в катастрофі рейсу MH17 у небі над Донбасом влітку 2014 року.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Нідерландів.

«Подаючи міждержавну скаргу, уряд ділиться всієї доступною та актуальною інформацією про збиття літака рейсу MH17 з ЄСПЛ», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Вказується, що зміст цієї скарги також буде долучений до індивідуальних позовів до РФ в ЄСПЛ від родичів жертв катастрофи.

Читайте такожІран погодився передати Франції для розшифрування "чорні скриньки" літака МАУ - Єнін

Крім того, наголошується, що подаючи цю міждержавну скаргу, Нідерланди підтримують всіх 298 жертв катастрофи MH17, 17 різних національностей і їх найближчих родичів.

«Досягнення справедливості для 298 жертв падіння літака рейсу MH17 є і залишиться вищим пріоритетом уряду», - сказав міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

Зазначається, що про цей крок буде повідомлено Раду Безпеки ООН.

В уряді Нідерландів також зазначили, що надають великого значення зустрічам з представниками Росії з приводу її відповідальності як держави за катастрофу MH17. «Мета цих зустрічей полягає в тому, щоб знайти рішення, яке виправдовує величезні страждання і збиток, заподіяний збиттям літака рейсу MH17», - наголошують в уряді.

Також наголошується, що майже через шість років після катастрофи рейсу MH17 прагнення до правди, справедливості і відповідальності залишається головним пріоритетом для уряду Нідерландів. «Уряд завжди заявляв, що він не виключає жодних засобів правового захисту для досягнення цієї мети», - зазначається в заяві.

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними в збитті малайзійського "Боїнга" розпочався 9 березня 2020 року.