колекція "скіфського золота" має бути повернена Україні, а не в окупований Росією Крим / фото УНІАН

Апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання України про відвід судді у спорі України і Росії про "скіфське золото".

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Twitter.

Він назвав це рішення важливою перемогою, адже щодо неупередженості судді були сумніви.

Відео дня

"Важлива перемога у справі Скіфського золота. Сьогодні апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання України про відвід одного з суддів, у неупередженості якого були сумніви. Україна надалі захищатиме свої інтереси, розраховує на об’єктивний розгляд і перемогу справедливості", - написав Кулеба.

Читайте такожПозивачі у справі про "скіфське золото" не мають відношення до українських музеїв, які існували до окупації Криму - Мін'юст

Повернення Україні Скіфського золота: що передувало

  • Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, згідно з яким колекція "скіфського золота" має бути повернена Україні, а не в окупований Росією Крим. Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які було привезено для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".
  • Після окупації Росією Криму нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.
  • Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії.
  • МЗС Королівства Нідерланди підтвердив визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.
  • Дія контракту, який давав право на тимчасове зберігання колекції музеєм Алларда Пірсона, закінчилося 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.
  • 16 липня 2019 року стало відомо, що Апеляційний суд Амстердама через 6-9 місяців прийме остаточне рішення щодо "скіфського золота". У суді повідомили, що суддям необхідно отримати від сторін спору додаткову інформацію про право власності на експонати. У України і РФ є два місяці, щоб надати запитувані документи.
  • У вересні Україна просила про відведення судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото".