Генпрокурор Ірина Венедіктова / Фото УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова пояснила, чому свого часу вона заявляла, що активісту Сергію Стерненку буде повідомлено про підозру.

Як передає кореспондент УНІАН, про це генпрокурор сказала на брифінгу.

"Такий висновок я зробила тому, що отримала інформацію від своїх заступників. Той заступник, який відповідав на той час за цю справу, мені повідомив, що у цій справі, виходячи з експертиз, може бути так. А у мене немає підстав не довіряти своїм заступникам", - сказала Венедіктова.

Відео дня

Разом з тим вона відмовилася повідомити, чому від справи Стерненка було відсторонено прокурора Андрія Радіонова, який відмовився підписувати підозру Стерненку, не знайшовши у його діях складу злочину.

Читайте такожСправи Гандзюк і Стерненка мають усі ознаки політичного замовлення – Сюмар

"Я не можу оцінювати коментарі прокурорів, тому що прокурори є незалежними за законом. Якщо прокурор Радіонов зробив таку заяву, то це його заява. Ви знаєте, що він звернувся до Ради прокурорів після того, як я надала інтерв'ю "Українській правді". Він говорив про вплив", - сказала Венедиктова.

Також вона додала, що Радіонов був введений у справу Стерненка 24 січня 2020 року, а в цей час матеріали у справі ще були на експертизі і з'явилися у справі, коли з'явилися її результати. Тому, за її словами, потрібно враховувати хронологію і логіку подій у цій справі.

"Але жодним чином ніхто ні на кого не впливає. Якщо є експертизи, якщо слідчий побачив докази, а прокурор підтвердив це і пішов до суду, то далі прокурори підтримують публічне обвинувачення", - запевнила вона.

Читайте такожСправа Стерненка: суд задовольнив клопотання про зміну місця відбування домашнього арешту

Також генпрокурор не дала відповіді на питання стосовно пошуку замовників нападу на Стерненка. Вона виголосила лише загально відомі позиції кримінального процесу. "У цьому провадженні були вручені підозри після нападів, була озвучена підозра і загиблому (Івану Кузнєцову - УНІАН), бо так передбачає Кримінальний процесуальний кодекс. Щодо інших нападників, то справи вже слухаються в суді. Безпосередньо по питаннях організаторів і замовників треба питати у прокурорів, щоб жодна зі сторін не сказала, "що Венедиктова ж сказала...", - зауважила вона.

Варто зазначити, що наразі під вартою перебуває лише один нападник на Стерненка, якого було затримано після другого нападу на активіста. Співучасник третього нападу, в ході якого Стерненко наніс смертельне поранення Кузнєцову, наразі переховується за кордоном.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує їх зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з нападників - Івана Кузнєцова.

7 квітня Венедіктова заявила в інтерв’ю "Українській правді", що підозра Стерненку, який смертельно поранив нападника, буде пред’явлена в будь-якому разі.

11 червня 2020 року Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.

15 червня Шевченківський райсуд застосував до Стерненка цілодобовий домашній арешт терміном на 60 діб.