Фото УНІАН

Тиск на судову систему з метою примусити її прийняти будь-які рішення, неприпустимий як з боку української влади, так і з боку західних партнерів.

Про це заявити політичний консультант, директор "Українського Інституту політики" Руслан Бортник.

"Ніхто не в праві, згідно з Конституцією України, ні влада, ні тим більше якісь зовнішні партнери що-небудь вимагати від суддів, вимагати від них вчинення якихось дій. Судді у своїй діяльності незалежні, вплив на них заборонений, більш того, це кримінальний злочин. Ми розуміємо, звичайно, політичні мотиви, чому зараз чиниться тиск - це частина домовленостей влади із західними партнерами заради збереження підтримки з боку Заходу, насамперед політичної та фінансової. Судова реформа дійсно потрібна країні, але вона має проводиться в інтересах її громадян зі збереженням незалежності судового корпусу, щоб кожен новий президент не вибудовував суддів під себе і їх не контролювали ззовні. Інакше ця реформа, а Петро Порошенко провів їх п'ять або шість, вкотре закінчиться тим, що поміняються люди, а якість судочинства лише ще раз погіршиться. І те, що відбувається навколо нинішньої судової реформи, навколо суддівського корпусу сьогодні, викликає тільки біль, оскільки замість того, щоб творити, підвищувати ефективність судової системи, триває її руйнування", — заявив політолог.

Відео дня

Він нагадав, що раніше створені тут Заходом структури вже показали свою неефективність.

"Ми можемо під тиском ззовні здати національний суверенітет або зруйнувати ще якусь галузь державного управління, але ми бачимо яка ефективність антикорупційної системи, як працюють фінансовий сектор, державні компанії з наглядовими радами з іноземців. Ніде зовнішній вплив, який просувається нашими доморощеними активістами, за 7 років не показав, на жаль, будь-якої ефективності", - нагадав він.

Бортник також прокоментував слова голови ЦПК Віталія Шабуніна про те, що через "свавілля судової мафії" Україну не беруть в НАТО.

"Прийняття в НАТО і ЄС сьогодні взагалі нереалістичні завдання, про це прямо говорять, і спекулювати цим питанням можуть тільки люди, які не поважають своїх співгромадян, вважають їх дурними. Можна провести хоч 150 судових реформ, але якщо немає політичного консенсусу, а його немає, щодо прийняття України в ЄС і НАТО, нас все одно туди не візьмуть", — переконаний експерт.

При цьому Шабунін займається подібними маніпуляціями свідомо, вважає політолог.

"Для нього це частина його кар'єри, частина його іміджу, просто частина його роботи", - заявив експерт.

Нагадаємо, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників у контрольовану міжнародними експертами Етичну раду, яка, згідно з новим законом, має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП. Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

У четвер в Офісі президента відбулася зустріч керівників судової гілки влади, нардепів і послів G7, присвячена судовій реформі.