В Євросоюзі відреагували на рішення Верховної Ради відновити роботу ВККС / REUTERS

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас відреагував на рішення Верховної Ради відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У своєму мікроблозі у Twitter посол написав, що парламент сьогодні зробив рішучий крок на шляху до фундаментальної реформи судової системи України. "Вітаю схвалення реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, з нетерпінням очікую побачити остаточний текст законопроекту №3711-д відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", - зауважив Маасікас.

"Європейський Союз готовий запропонувати незалежних експертів для підтримки відбору Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - зазначив посол ЄС.

Відео дня

Водночас, за його словами, для всебічної судової реформи ще потрібно реформувати Вищу раду правосуддя.

Читайте такожЗ 2008 року НАТО не зробило жодного кроку для членства України - Кулеба29 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№3711-д).

Законом передбачено, що ВККС складатиметься з 16 членів, які призначаються Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу на 4 роки. Право вирішального голосу при формуванні ВККС матимуть міжнародні експерти.

Раніше Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) розглянула законопроект №5068 про обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя, поданий президентом України, і підготувала терміновий висновок. Венеціанська комісія виступила за вирішальну роль міжнародних експертів у реформі Вищої ради правосуддя.

У ВК схвалюють, що законопроектом передбачено створення Етичної ради. До її складу мають увійти три чинні судді або судді у відставці, призначені Радою суддів, а також три члени, запропоновані міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює впродовж не менше трьох років у питаннях боротьби з корупцією. Етична рада здійснюватиме попередній добір кандидатів до ВРП та перевірятиме на доброчесність чинний склад органу.