Прокуратура перебуває в безперервній ІТ-трансформації. Важливим її етапом має стати старт повноцінної роботи електронного кримінального провадження - інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування.

Е-case дозволить пришвидшити процес проходження процесуальних документів, передачі справ. Про це повідомили у прес-службі Офісу генпрокурора.

Дані будуть доступні онлайн для слідчих, дізнавачів, прокурорів, слідчих суддів та суду. Крім того, система спростить процедуру доступу до матеріалів стороні захисту.

Читайте такожВенедіктова оголосила про добір до команди нових окружних прокуратур"Перші серйозні кроки до її впровадження вже зроблено - напрацьоване нормативне підґрунтя для дії електронного провадження. Верховна Рада в першому читанні проголосувала внесений президентом до парламенту як невідкладний законопроект щодо відповідних змін до Кримінального процесуального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Крім того, розповіли в Офісі генпрокурора, паралельно триває робота над масштабним проектом цифрової прокуратури. 

Так, в Офісі генпрокурора розвивають та адаптують до нових вимог Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Нещодавно в Реєстрі був створений новий модуль - «Робочий кабінет процесуального керівника». Він допомагає прокуророві здійснювати контроль за дотриманням термінів розслідування, а також за додержанням законів при прийнятті рішень про зупинення, закриття провадження, зміну підслідності. 

Які процеси діджиталізації відбуваються у прокуратурі

1. ЄРДР 

Реєстр забезпечує в онлайн режимі цілодобово і щоденно роботу понад 32 тисяч користувачів органів прокуратури, поліції, безпеки, фіскальної служби, ДБР та НАБУ.

Щоденно в системі реєструється понад 3 тисячі злочинів та проступків, фіксується інформація про більш ніж 35 тисяч процесуальних дій і рішень.

Інтеграційний сервіс за добу забезпечує передачу майже 15 тисяч повідомлень між інформаційними системами Офісу Генерального прокурора та МВС, сотень вироків – з автоматизованої системи документообігу суду.

"Крім того, нині ми плануємо розробку єдиної в державі звітності про правопорушення з ознаками корупції, пов’язані з легалізацією майна, одержаного злочинним шляхом та щодо дітей, які перебувають у конфлікті з законом", - розповіли в Офісі генпрокурора.

Також зараз готуються до запуску на базі ЄРДР інтерактивної карти злочинності в державі.

2. Система електронного документообігу

Користувачами «СЕД» наразі є близько 13 тисяч працівників органів прокуратури. А база даних зареєстрованих в органах прокуратури України документів усіх видів на сьогодні нараховує близько 7 мільйонів одиниць.

"Нещодавно ми запровадили функціонал обміну електронними документами між Офісом генерального прокурора, обласними та окружними прокуратурами із застосуванням засобів інформаційної системи «СЕД» як по вертикалі, так і по горизонталі", - розповіли у прокуратурі.

В межах прокуратури забезпечують так званий «paperless» - відмову від використання паперових документів у межах чинного законодавства.

3. Кібербезпека

Для протидії хакерським атакам в Офісі генпрокурора використовують сучасні програмні та апаратні засоби виробництва світових лідерів у галузі інформаційної безпеки.

"Завдяки ефективній роботі фахівців Офісу, відповідальних за напрямок інформбезпеки, було виявлено та успішно знешкоджено атаку хакерського угруповання Sandworm, яке пов’язують з урядом Російської Федерації", - заявили у прокуратурі.

Також в органах прокуратури України розпочато процес створення єдиної системи виявлення та протидії мережевим атакам нового покоління, яка дозволить централізовано керувати політиками безпеки та протидіяти кіберзагрозам, які виникають. Протягом 2021 року елементами такої системи будуть забезпечені всі обласні прокуратури.